Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Την επιστροφή επιδομάτων διεκδικεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Της Κικής Ηπειρώτου

Την επιστροφή επιδομάτων, συνολικού ύψους 29.739 ευρώ, διεκδικεί από τέσσερις συμπολίτες μας, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για επιδόματα που δίνονταν σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας, τα οποία ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα και τη διασταύρωση των στοιχείων, δεν δικαιούνταν 4 άτομα, καθώς είτε εισέπρατταν μαζί με τα επιδόματα αυτά, αντίστοιχα επιδόματα από άλλους φορείς, είτε συντάξεις αναπηρίας.
Μετά από έλεγχο του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο δήμος Αλεξανδρούπολης ενημερώθηκε και κλήθηκε να αξιώσει την επιστροφή των ποσών που δόθηκαν σε επιδόματα σε 4 συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν τα δικαιούνταν.
Στην πρώτη περίπτωση, συμπολίτης μας καλείται να επιστρέψει 10.016 ευρώ, καθώς συνέχισε να εισπράττει το επίδομα, μαζί με τη σύνταξή του, ενώ συγγενής του επικοινώνησε με το δήμο και δήλωσε αδυναμία καταβολής του ποσού. Σε άλλη περίπτωση, δημότης καλείται να επιστρέψει 9.237 ευρώ, καθώς συνέχισε να εισπράττει και άλλο εξωϊδρυματικό επίδομα άλλου φορέα, ενώ υπήρξε ανταπόκριση για εξόφληση του ποσού με μικρές δόσεις. 3.756 ευρώ πρέπει να επιστρέψει άλλος πολίτης, που συνέχισε να εισπράττει το επίδομα παράλληλα με τη σύνταξή του. Για την επιστροφή του ποσού, ενώ στην αρχή εμφανίστηκε θετικός, στην πορεία δήλωσε αδυναμία καταβολής του. Τέλος, άλλη πολίτης χρειάζεται να καταβάλλει 6.729 ευρώ, καθώς συνέχισε να εισπράττει και άλλο αντίστοιχο επίδομα, ενώ συγγενής της δήλωσε στο δήμο πως δεν υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του ποσού.
Το θέμα ήρθε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το θέμα των επιδομάτων, τους ελέγχους και το κατά πόσο μπορεί το ποσό των 30.000 να επιστραφεί τελικά από τους μη δικαιούχους των επιδομάτων, δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας. Τελικώς, αποφασίστηκε ομόφωνα να καταλογισθούν τα εν λόγω ποσά στον κάθε πολίτη, και μέσα από διακανονισμούς και μικρές δόσεις να υπάρξει συμφωνία με το Δήμο για τη σταδιακή αποπληρωμή τους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ