Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Αύξηση τουριστών με απλούστευση της βίζας Σένγκεν

Την επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων (Σένγκεν) εξετάζουν τα υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι θα φέρει αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις αναδυόμενες αγορές.
Σε συνάντηση που είχε η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών, Αναστάσιο Μητσιάλη και Παναγιώτη Μίχαλο, συζητήθηκε το ζήτημα της ετοιμότητας και της υποστήριξης των προξενικών μας αρχών για το συγκεκριμένο θέμα.
Παράλληλα, έγινε ο σχεδιασμός για τη νέα τουριστική χρονιά αναφορικά με το θέμα της έκδοσης βίζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2013 η αύξηση έκδοσης θεωρήσεων από τις αναδυόμενες αγορές ανήλθε στο 50%. Από το 2012 έως το 2013 σημειώθηκε αύξηση θεωρήσεων κατά 51,40% στη Ρωσία, κατά 56,60% στην Ουκρανία και κατά 40,75% στην Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω διεύρυνση της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν σε Τούρκους υπηκόους, αλλά και σε άτομα άλλων εθνικοτήτων, τα οποία βρίσκονται προσωρινά μεν, αλλά νόμιμα στα παράλια της Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός θεωρήσεων εισόδου προς τα νησιά στα οποία εφαρμόζεται.