Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

1ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Αλεξανδρούπολη

Το 1ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, είναι γεγονός! Το φεστιβάλ οργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας (Instituto Cervantes de Atenas). Θα προβληθούν 4 βραβευμένες ταινίες από το σύγχρονο Ισπανικό Κινηματογράφο που δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα.
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 - Ωρα 19:30
Siete mesas de billar francés (Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου)
Δράμα, Μυθοπλασία, Ισπανία, 2007, 116’
Σκηνοθεσία: Gracia Querejeta / Σενάριο: Gracia Querejeta, David Planell / Φωτογραφία: Ángel Iguácel / Ηθοποιοί: Maribel Verdú, Blanca Portillo, Jesús Castejón, Víctor Valdivia, Amparo Baró
Η Άνχελα (Maribel Verdú), όταν ο πατέρας της Λέο αρρωσταίνει ξαφνικά, αποφασίζει να ταξιδέψει στην πόλη με τον γιο της Γίγιε (Víctor Valdivia). Εκεί γνωρίζει την Τσάρο (Blanca Portillo), ερωμένη του Λέο, και αναλαμβάνει μαζί της να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση, μια αίθουσα τυχερών παιχνιδιών με επτά τραπέζια μπιλιάρδου. Βραβεύτηκε με το Αργυρό Κοχύλι του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν καλύτερης ηθοποιού για την Blanca Portillo και με τα βραβεία Γκόγια 2008 καλύτερου γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου για την Maribel Verdú και καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου για την Amparo Baró. 
Κόρη του ισπανού κινηματογραφικού παραγωγού Elías Querejeta, η Gracia Querejeta (1961) σπούδασε αρχαία ιστορία στη Μαδρίτη. Το ντοκιμαντέρ El trabajo del rodar (1994) αποτελεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο.
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 - Ωρα 21:30
Pa Negre (Μαύρο Ψωμί)
Δράμα, Ισπανία, 2010, 108’
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Agustí Villaronga (Βασισμένο σε έργο του Emili Teixidor) / Φωτογραφία: Antonio Riestra / Ηθοποιοί: Fransesc Colomer, Nora Navas, Marina Comas, Roger Casamajor, Lluïsa Castell, Mercè Arènega, Marina Gatell, Elisa Crehuet
Μετά τον ισπανικό εμφύλιο ο Αντρέου, ένα μικρό παιδί από την Καταλονία, βρίσκει στο δάσος τα πτώματα ενός άνδρα και του γιου του. Οι Αρχές θεωρούν αυτουργό τον πατέρα του μικρού και ο Αντρεόυ, για να τον βοηθήσει, προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι. Σε αυτή την αναζήτηση, η παιδική του συνείδηση έρχεται αντιμέτωπη με έναν κόσμο ενήλικο γεμάτο ψέματα.  Η ταινία, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα και σε άλλα έργα του συγγραφέα Emili Teixidor, αποφεύγει την ηθογραφία και το χρονογράφημα για να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες των ηρώων και τα αισθήματά τους, μέσω των οποίων σκιαγραφούνται οι τρομακτικές συνέπειες του ισπανικού εμφύλιου πολέμου.
Ο σκηνοθέτης της ο Agustí Villaronga (Μαγιόρκα, 1953) είναι επίσης ηθοποιός και σεναριογράφος. Εκτός από το Μαύρο Ψωμί, που εκλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ισπανία ως υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (2011), έχει γυρίσει τις ταινίες Πίσω από το τζάμι (1987), 99.9 (1997), Η θάλασσα (2000), Άρο Τολμπούκιν: στο μυαλό του δολοφόνου (2002). Έχει συμμετάσχει σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το Berlinale, το Φεστιβάλ Καννών και το Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 - Ωρα 19:30
Los muertos van deprisa (Οι πεθαμένοι βιάζονται)
Κωμωδία, Ισπανία, 2009, 104’
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ángel de la Cruz / Φωτογραφία: Suso Bello / Ηθοποιοί: Chete Lera, Neus Asensi, Manuel Manquiña
Η Ιρένε εγκλωβίζεται στο αυτοκίνητό της ενώ βρίσκεται πάνω σε μια γέφυρα σε κάποιο ψαροχώρι της Γαλικίας, εμποδίζοντας την πρόσβαση των κατοίκων στο νεκροταφείο την ημέρα που κηδεύεται ο πρόεδρος του σωματείου των ψαράδων. Από εκείνη τη στιγμή, βγαίνει στην επιφάνεια η φαγωμάρα μεταξύ των χωριανών.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 - Ωρα 21:30
Camino (Δρόμος)
Δράμα, Μυθοπλασία, Ισπανία, 2008, 138’
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Javier Fesser / Φωτογραφία: Alex Catalán / Ηθοποιοί: Nerea Camacho, Carme Elías, Mariano Venancio
Η Καμίνο είναι ένα εντεκάχρονο θρησκευόμενο κορίτσι που γνωρίζει, παρά τη νεαρή της ηλικία, τον έρωτα και το θάνατο. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Alexia González-Barros, της μικρότερης κόρης μιας οικογένειας του «Opus Dei» (θρησκευτική καθολική οργάνωση), η οποία πέθανε το 1985 σε ηλικία 14 ετών. Βραβεύτηκε με έξι βραβεία Γκόγια καθώς και το βραβείο Σαντ Ζόρδι καλύτερης ισπανικής ταινίας.
Με σπουδές επικοινωνίας ο Javier Fesser (1964) έγινε γνωστός με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία El milagro de P. Tinto (1998), για την οποία ήταν και υποψήφιος για το Γκόγια πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.