Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων

Ρεπορτάζ: Ντίνα Ιωακειμίδου:

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταντήσει κουρελόχαρτο στην Ελλάδα. Απαιτείται επομένως η ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να «λογοδοτήσει για όλες αυτές τις παραβιάσεις», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή κόλαφο που απέστειλε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελγίου, εκ μέρους 25 συνδικάτων, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινημάτων από όλη την Ευρώπη, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, περιγράφοντας την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
«Δύσκολα βρίσκει κανείς έστω και ένα άρθρο που να μην έχει παραβιαστεί κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών στο πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόστηκαν εις βάρος του ελληνικού λαού» τονίζεται στην επιστολή. Γι” αυτό κρίνεται αναγκαία «η εκπόνηση εκθέσεως σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη χώρα». Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, διανύει ήδη το τέταρτο έτος βαθιών και πρωτοφανών μέτρων λιτότητας, διαβρώνοντας επικίνδυνα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 «Οι υπογράφουσες οργανώσεις, προερχόμενες από τις τέσσερις γωνιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανησυχούν πολύ για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την άνοδο του αυταρχικού κράτους της καταστολής παράλληλα με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. Θεωρούμε ότι, αν αυτή η κατάσταση γίνει ανεκτή και εξαπλωθεί και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα σημάνει τη διάλυση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα ανοίξει ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι για την Ευρώπη».

Ως σημαντικότερες παραβιάσεις παρατίθενται:

Ατιμωρησία ρατσιστικών εγκλημάτων: Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει να σταματήσει την άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων σε τέτοιο βαθμό ώστε οι δράστες να ενεργούν σε καθεστώς σχεδόν απόλυτης ατιμωρησίας… Παράλληλα, η αστυνομία ήταν παρούσα σε σειρά επιθέσεων αποτυγχάνοντας την αποτροπή τους ή παρεμβαίνοντας για να συλλάβει τα θύματα, ενώ, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, στο ένα έκτο των καταγγελλόμενων ρατσιστικών επιθέσεων, οι φερόμενοι ως δράστες ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε καιρό στη διάθεσή του σωρεία αποδεικτικών στοιχείων αλλά προσκόμισε στην εισαγγελία 32 φακέλους με ενοχοποιητικά στοιχεία για την Χρυσή Αυγή μόνο μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα τραγουδιστή Παύλου Φύσσα…
Βασανιστήρια, κακομεταχείριση και άλλες απάνθρωπες και εξευτελιστικές πρακτικές: Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα κράτησης που λειτουργούν ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, η κακομεταχείριση είναι κοινός τόπος. (Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, αντιφασίστες που συνελήφθησαν σε μοτοπορεία βασανίστηκαν ομαδικά στη ΓΑΔΑ τον Σεπτέμβριο του 2012. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ιατροδικαστή και φωτογραφιών των κακοποιημένων σωμάτων στην εφημερίδα Guardian, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απείλησε με μήνυση τη βρετανική εφημερίδα, κάτι που δεν έπραξε ποτέ.) Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας αρνείται ότι υπάρχει ζήτημα συστηματικής κακοποίησης, αμφισβητώντας δημόσια, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της επιστολής επικαλούμενοι συνέντευξή του στο UNFOLLOW,  το ρόλο του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τα προσόντα των δικαστών.
Περιορισμός της πολυφωνίας των Μ.Μ.Ε, επίθεση στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι: Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επανειλημμένα έχουν καταδικάσει την υπερβολική χρήση χημικών ουσιών ως μέσο διάλυσης κατά βάση ειρηνικών διαδηλώσεων, τις προληπτικές συλλήψεις και την υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρούς ή σχεδόν θανατηφόρους τραυματισμούς και μόνιμες αναπηρίες. Τον Σεπτέμβριο του 2013, κατά τη διάρκεια των αντιφασιστικών διαδηλώσεων, που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η αστυνομία επιτέθηκε βίαια σε διαδηλωτές και ένα από τα θύματα έχασε οριστικά την όρασή του. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση επαινεί με κάθε ευκαιρία την ελληνική αστυνομία για την αυτοσυγκράτηση της!
Εκτενέστατη αναφορά γίνεται στην επιστολή και στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού: «Ξυλοδαρμοί διαδηλωτών όλων των ηλικιών, εισβολή και παραβίαση εισόδου σε σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύλληψη ανηλίκων, απαγγελία κατηγοριών εναντίον δεκάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης». Η αστυνομία,τονίζεται στην επιστολή, δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε στις περιπτώσεις των δημοσιογράφων και τους φωτορεπόρτερ οι οποίοι στοχοποιούνται.
Παράλληλα, η χώρα μετά το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει αφήσει τη χώρα χωρίς πραγματικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ενώ δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν σκάνδαλα διαφθοράς ή επικρίνουν την κυβέρνηση εκτίθενται σε κινδύνους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του συντάκτη του UNFOLLOW Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, «ο οποίος δέχτηκε απειλές για τη ζωή του όταν αποκάλυψε το λαθρεμπόριο πετρελαίου ευνοούμενου της κυβέρνησης επιχειρηματία». Αναφορά γίνεται επίσης στον Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ Κώστα Αρβανίτη και Μαιλένα Κατσίμη, που είδαν την εκπομπή τους να κόβεται όταν επέκριναν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων: Τον Φεβρουάριο του 2013, η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ελλάδα παραβίασε επανειλημμένα τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Οι μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν ότι παραβιάζουν το δικαίωμα προστασίας απέναντι σε αδικαιολόγητες απολύσεις και το δικαίωμα σε δίκαιο μισθό.
Επίσης, έχει περιοριστεί το δικαίωμα στην απεργία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει διατάξεις που αφορούν περιπτώσεις ανωτέρας βίας για να διακόψει ή να ματαιώσει απεργίες πριν από την πραγματοποίησή τους. Ασκείται επίσης πειθαρχική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» με στόχο την απόλυση ενάντια στους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους. Το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει πληγεί, καθώς ρυθμίζεται από την κυβέρνηση και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου.
Υπονόμευση του δικαιώματος στην υγεία και την εκπαίδευση: Οι δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς της εκπαίδευσης και της υγείας έχουν αφήσει τα αντίστοιχα συστήματα σε χαώδη κατάσταση, θέτοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα της πρόσβασης στην υγεία και στην εκπαίδευση σε σοβαρό κίνδυνο… Επί τρία χρόνια τώρα, οι Γιατροί του Κόσμου θεωρούν την Αθήνα μια πόλη σε ανθρωπιστική κρίση. Εν τω μεταξύ, το δικαίωμα στην εκπαίδευση βάλλεται, το διδακτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 25% από το 2012, εκατοντάδες σχολεία κλείνουν καθιστώντας την πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση πολύ δύσκολη, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Διακυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και παραβίαση του κράτους δικαίου: Δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν υιοθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. Επιπλέον, οι διατάξεις του Συντάγματος και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν μετατραπεί σε φάρσα, ενώ η αναγκαία πλειοψηφία που απαιτείται για διεθνείς συμφωνίες, όπως οι δανειακές συμβάσεις, δεν γίνεται αποδεκτή. Άδικοι φόροι επί της περιουσίας, που παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, έχουν επιβληθεί μέσω της ΔΕΗ, συνοδευόμενοι από την παράνομη ποινή αποσύνδεσης από το δίκτυο σε περίπτωση που ο φόρος δεν πληρωθεί.

unfollow.gr