Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

«Η Αφροδίτη Με Τη Γούνα»: Η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι έρχεται από την Κ.Λ.Α.

Η επόμενη ταινία που θα προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο είναι η πρόσφατη εξαιρετική ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι με τίτλο Η Αφροδίτη με τη Γούνα (La Venus a la Fourrure / Venus in Furs).
Ο Πολάνσκι διασκεδάζει με ένα «σκηνοθετημένο» παιχνίδι σαγήνης κι εξουσίας, βασισμένο στο ομώνυμο - υποψήφιο για βραβείο
Τόνι - θεατρικό του αμερικανού Ντέιβιντ Αιβς το οποίο με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από την ομότιτλη νουβέλα του Λεοπόλντ φον Σάχερ- Μαζόχ. Κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την παραίσθηση, αλλά και μια γκροτέσκα, υπερβολικά αλληγορική αίσθηση, την οποια ευτυχώς χειρίζεται δεξιοτεχνικά μια απολαυστική Εμανουέλ Σενιέ.
Μέσα σ’ ένα άδειο θέατρο, στο κέντρο του Παρισιού, ο Τομά, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, γκρινιάζει στο τηλέφωνο μετά από μια κουραστική μέρα με οντισιόν που δεν οδήγησαν πουθενά. Ψάχνει πρωταγωνίστρια για το νέο του έργο, “ η Αφροδίτη με τη γούνα”. Ξαφνικά η πόρτα ανοίγει και μπαίνει μέσα μια τελευταία, αργοπορημένη ενδιαφερόμενη,  η Βάντα, σαχλή και φλύαρη με έκδηλη  σεξουαλικότητα, άλλη μια εκνευριστική ηθοποιός, έτοιμη να εξαντλήσει την υπομονή του Τομά. Μόνο που μόλις η Βάντα ανεβαίνει στη σκηνή, μεταμορφώνεται στην ηρωίδα του συγγραφέα, στη μοιραία γυναίκα που τον παρασύρει διαδοχικά στο ενδιαφέρον, τον πόθο και την εμμονή.
Κλεισμένη μέσα στο θέατρο, με δύο μόνο ηθοποιούς, η ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, χάρη στις ασταμάτητες ατάκες  και τις συνεχόμενες συναισθηματικές μεταπτώσεις και ανατροπές, ξεπερνά με τέχνη τη «θεατρικότητά» της. Ο Ματιέ Αμαλρίκ  θαυμάσιος σ’ έναν ρόλο – αντίγραφο, ακόμα και εμφανισιακά, του ίδιου του Πολάνσκι ενώ  η  Εμανουέλ Σενιέ, εύπλαστη, αισθησιακή και  κυρίαρχος του παιχνιδιού, απογειώνει πραγματικά την ταινία.
«Η Αφροδίτη Με Τη Γούνα» (Venus in Fur / La Vénus à la fourrure) η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Στη συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε την προβολή της ταινίας στις Κάννες, ο Πολάνσκι, ερωτηθείς γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο θεατρικό έργο ως βάση για τη νέα του ταινία, δήλωσε χαρακτηριστικά: