Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Φασίστες προκαλούν, αντιφασίστες συλλαμβάνονται

Ένταση σημειώθηκε στο Σύνταγμα στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο μετά από επιχείρηση της αστυνομίας για διάλυση των συγκεντρωμένων με χρήση χημικών. Ένας διαδηλωτής, ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Σελτσούκ Γκουνγκόρ, τραυματίστηκε κατά την επίθεση των αστυνομικών και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Εκεί τον ακολούθησαν αστυνομικές δυνάμεις και τον συνέλαβαν για επίθεση κατά αστυνομικών.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Σελτσούκ Γκουνγκόρ χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι στη συνέχεια τον συνέλαβαν στην πλατεία Συντάγματος και τον έσυραν μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών ο τραυματίας, έχασε τις αισθήσεις του κάποια στιγμή και οι αστυνομικοί του έριξαν νερό αφήνοντάς τον πεσμένο στο οδόστρωμα με τις χειροπέδες. «Γλίστρησε και έπεσε» είπαν σε βουλευτή που ζήτησε εξηγήσεις.
Ο Σελτσούκ Γκουνγκόρ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς», όπου λίγο μετά την διακομιδή του έφτασαν στο σημείο άνδρες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος). Οι πρώτοι παρέμειναν στην είσοδο, αλλά οι δεύτεροι ακολούθησαν τον Σελτσούκ Γκουνγκόρ μέσα στο νοσοκομείο.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις τον συνέλαβαν για επίθεση κατά αστυνομικών. Μιλώντας στο Left ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας διηγήθηκε τι συνέβη επιβεβαιώνοντας και τις μαρτυρίες: «Ξαφνικά μου επιτέθηκαν ΜΑΤ, με χτύπησαν με κλομπ και με κλωτσιές για αρκετά λεπτά. Εγώ ήμουν πεσμένος στο έδαφος. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Κάποια στιγμή έπαθα σοκ, έχασα τις αισθήσεις μου».
Από το Σύνταγμα τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο Μοναστηράκι. Η αστυνομία προχώρησε σε 14 σύλληψεις, ενώ άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των προσαχθέντων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες. Δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλλαν ακόμη και μέσα στο σταθμό, όπου κατέφυγαν πολλοί διαδηλωτές, αλλά και στις αποβάθρες και τις γραμμές των τρένων, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών εντός του σταθμού με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική. Εκ μέρους της Αστυνομίας διαψεύεται ότι έγινε χρήση χημικών μέσα στον σταθμό, ωστόσο οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές.
Υπενθυμίζεται πως στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Ρηγίλλης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή για την επέτειο των Ιμίων. Αν και η ΕΛΑΣ είχε εκδώσει ανακοίνωση για απαγόρευση πορειών, τελικά επετράπη στους χρυσαυγίτες να πραγματοποιήσουν πορεία σε στρατιωτική παράταξη μετά τη συγκέντρωσή τους.

tvxs.gr