Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε το «Καραβάνι ζωής, ρήξης και ανατροπής»

Του Γιώργου Πανταζίδη

Το «Καραβάνι Ζωής, Ρήξης και Ανατροπής» ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη τα ξημερώματα της Πέμπτης και με αυτοκινητοπομπή θα διασχίσει όλη την Ελλάδα και θα καταλήξει στην Αθήνα. Εργαζόμενοι από διαφόρους χώρους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα αλλά και απολυμένοι θα ενωθούν με ομολόγους τους από όλη την Ελλάδα, καταλήγοντας στο κέντρο της Αθήνας και εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις που οδηγεί η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
«Αιχμή του δόρατος» σε αυτή τη διαμαρτυρία οι Σχολικοί Φύλακες, Δημοτικοί Αστυνόμοι, οι εργαζόμενοι στην πρώην ΕΡΤ και οι εκπαιδευτικοί που έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες από τις «επιταγές του Μνημονίου» και έχουν δει την πόρτα της εξόδου, οι οποίοι έχουν τη στήριξη και την ενεργή συμπαράσταση συλλογικοτήτων, φορέων και άλλων κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων.
Η αυτοκινητοπομπή, ενάντια στις διαθεσιμότητες και απολύσεις, στο ξεπούλημα κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού και στις πολιτικές που αποδομούν το κοινωνικό κράτος, ολοκλήρωσε την πορεία της χθεσινής πρώτης ημέρας στη Λάρισα και σήμερα θα συνεχίσει για την Αθήνα όπου θα γίνει η συνάντηση με τις ομάδες που έχουν ξεκινήσει από τη νότια Ελλάδα.
«Με ημίμετρα και τεχνάσματα προσπαθεί η κυβέρνηση να χρυσώσει το χάπι των απολύσεων και να αποδείξει, έστω και επικοινωνιακά, ότι η διαθεσιμότητα δεν καταλήγει σε απόλυση, τουλάχιστον όχι σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι συναντήσεις που στοχεύουν στον εφησυχασμό και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων ότι δήθεν θα βρεθεί λύση, δεν οδηγούν πουθενά, αυτό που χρειάζεται είναι καθημερινές με ένταση και μαζικότητα κινητοποιήσεις.
Αυτή τη στιγμή που οδεύουν οι διαθεσιμότητες προς απολύσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους δανειστές, μόνο η ενότητα, η αποφασιστικότητα και ο σωστός συντονισμός των δράσεων, είναι αυτά που μπορούν να ανατρέψουν τη δυσμενή θέση των εργαζομένων» σημειώνει η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη

Το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημαρχείο της πόλης έφτασαν οι σχολικοί φύλακες που πριν από λίγους μήνες, σε μια συμβολική ενέργεια περπάτησαν από τη Θεσσαλονίκη έως την Αθήνα, θέλοντας να δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Εκεί, τους υποδέχθηκαν, δίνοντας μηνύματα υπέρ του αγώνα τους, αλληλέγγυοι πολίτες, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων αλλά και υπό διαθεσιμότητα εργαζόμενοι στο δήμο και στα σχολεία της περιοχής.
Μηνύματα συμπαράστασης απηύθυναν ο πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Αλεξανδρούπολης Κώστας Κυριαλάνης, της Α΄ΕΛΜΕ Έβρου Σάκης Καραγεωργίου, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Νίκη Δραμανίδου, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ματούλα Γκιδίκα καθώς και εκπρόσωποι του ΕΠΑΜ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αντίστασης στις ασκούμενες πολιτικές. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης και χθες το πρωί ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή με πρώτο προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι Αλεξανδρουπολίτες σε ένδειξη συμπαράστασης ακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή έως την Ξάνθη.