Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Αστα-ΜΑΤ-ητοι οι αγροτες του Εβρου

Του Γιώργου Πανταζίδη

Πρωτόγνωρα για τα δεδομένα του Έβρου, σκηνικά , εκτυλίχθηκαν στην ανατολική είσοδο της Αλεξανδρούπολης το μεσημέρι της Παρασκευής. Μια ειρηνική διαμαρτυρία των αγροτών του νοτίου τμήματος του νομού και η πρόθεση να οδηγηθούν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας για να επιδώσουν ένα ψήφισμα με τα αιτήματά τους δεν είχε αίσιο τέλος και τερμάτισε με μικροεπεισόδια και περιορισμένη ρίψη χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Η αστυνομία – οι επικεφαλής της επικαλεστήκαν ότι είχαν λάβει τέτοιες εντολές – παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που δεν θυμόμαστε σε αγροτικές κινητοποιήσεις της περιοχής να τις έχουμε ξαναδεί, απαγόρευσε τους αγρότες να μπουν στην πόλη με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Κατά την είσοδό τους στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, οι αγρότες των Φερών, εγκλωβίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της γέφυρας του Μαίστρου.
Μπροστά τους είχαν παραταχθεί ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που τους απαγόρευσαν περεταίρω τη διέλευση. Ο εκνευρισμός των διαμαρτυρόμενων αγροτών ήταν έντονος. Με συνεχείς διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της Αστυνομικής διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης ζητούσαν να κατευθυνθούν για σύντομο χρονικό διάστημα προς το κτίριο της Περιφέρειας (που βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από το σημείο εκείνο και έξω από τον κεντρικό ιστό της πόλης) προκειμένου να καταθέσουν το ψήφισμά τους – κάτι που άλλωστε είχε ξανασυμβεί πριν από 2-3 χρόνια χωρίς πρόβλημα - αλλά εισέπρατταν άρνηση.
Τελικά, οι αγρότες , επιχείρησαν να περάσουν συντεταγμένα από το αστυνομικό μπλοκ και να οδηγηθούν πεζοί έως την Περιφέρεια. Κατάφεραν και το έσπασαν, παρότι έγινε περιορισμένη ρίψη χημικών, ενώ πέρασαν και κάποια τρακτέρ το διάζωμα του δρόμου στο απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας, συνεχίζοντας την πορεία τους προς το εσωτερικό της Αλεξανδρούπολης.
Εκεί, στο ύψος της σιδηροδρομικής διάβασης, (ύψος Μαρινόπουλου) δημιουργήθηκε νέα ένταση, με τον αστυνομικό διευθυντή Ι. Τσουκνάδη , να δίνει εντολές για συλλήψεις (κάτι που τελικά δεν έγινε).
Τελικά, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Σταύρου Βαβία και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη (και οι δύο ήταν για ώρα στο σημείο της διαμαρτυρίας) μετά από διαπραγματεύσεις της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών με την αστυνομία, η ένταση εκτονώθηκε και λίγο αργότερα οι αγρότες αποχώρησαν, επιστρέφοντας στο μπλόκο των Φερών.