Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Σταυρός προτίμησης αντί για λίστα στις ευρωεκλογές;

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές φαίνεται ότι συμφώνησαν, στη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν οι ερχόμενες εκλογές να μην γίνουν με λίστα στα ευρωψηφοδέλτια αλλά με σταυρό προτίμησης και να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψηφίων ευρωβουλευτών σε κάθε ψηφοδέλτιο.
Όπως τόνιζαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η απόφαση τους αυτή ελήφθη για να υπάρχει πιο άμεση αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά για να ανανεωθεί η «επετηρίδα» των υποψηφίων ευρωβουλευτών με νέα πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία και όχι από κομματικούς μηχανισμούς.
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές αναφέρει τα εξής: "Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως "ανανέωση" με πρόσωπα εκτός των "κομματικών μηχανισμών" την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ "προσωπικοτήτων". Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα".