Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Βροντερό «όχι» στο πέρασμα του TAP από τους Φιλίππους

Βροντερό «όχι» στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου της Trans Adriatic Pipeline (TAP) από τον εύφορο κάμπο των Φιλίππων, είπαν χιλιάδες κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας σε συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.
Περισσότεροι από 2.500 πολίτες, αγρότες, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωματείων της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών εξέφρασαν την αντίθεσή τους
στο γεγονός ότι η αγωγός σχεδιάζεται να περάσει μέσα από καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Νέα Καρβάλη και τα Τενάγη των Φιλίππων.
Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν και για την προβλεπόμενη κατασκευή σταθμού συμπίεσης αερίου του ίδιου αγωγού κοντά στην πόλη των Σερρών, μέσα σε πυκνό δίκτυο οικισμών.
Από νωρίς το πρωί, αγρότες των περιοχών της Καβάλας και της Δράμας είχαν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού θεάτρου των Φιλίππων όπου πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο.
Στους συγκεντρωμένους μίλησαν μέλη της οργανωτικής επιτροπής, όπως ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας Λάζαρος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του παρατήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ζαφείρης Μυστακίδης και ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Καβάλας Θέμης Καλπακίδης.


Σε κατοικημένες περιοχές

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής δήλωσαν υπέρ της επένδυσης του νέου αγωγού φυσικού αερίου, αλλά τάχθηκαν κατά του αρχικού σχεδιασμού της κοινοπραξίας εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή του που προβλέπει τη διέλευσή του μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πολύ κοντά από κατοικημένες περιοχές, όπως θα συμβεί στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, έξω από την πόλη των Σερρών.
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου παρουσίασαν τους κινδύνους που υπάρχουν από το ενδεχόμενο διέλευσης του αγωγού μέσα από την εύφορη πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων λόγω της αυτανάφλεξης του κοιτάσματος τύρφης, φαινόμενο που παρουσιάζεται πολύ συχνά στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, μετέφερε τη δέσμευση του υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, να συζητηθεί από μηδενική βάση ο σχεδιασμός της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι κάθε τέτοια επένδυση επιβάλλεται να έχει την κοινωνική συναίνεση και τη συμφωνία των πολιτών.





egnatiapost.gr