Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η εντυπωσιακή «Ειρήνη» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

του Γιώργου Πανταζίδη

Αντικείμενο θαυμασμού αποτέλεσε για εκατοντάδες Αλεξανδρουπολίτες το εντυπωσιακό ρωσικό εκπαιδευτικό ιστοφόρο «ΜIR» (Ειρήνη), το οποίο κατέπλευσε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου. Λες και ήταν βγαλμένη από άλλη εποχή (θα μπορούσε κάλλιστα να πρωταγωνιστούσε σε ταινία εποχής), η φρεγάτα της ρωσικής ναυτικής ακαδημίας «έδεσε» στην αποβάθρα του λιμανιού και το μεσημέρι άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τον κόσμο που θέλησε να το απολαύσει από κοντά.

Μάλιστα, στο κατάστρωμά της, βρέθηκαν και μικροί αθλητές της ιστιοπλοΐας συλλόγων της Αλεξανδρούπολης που ξεναγήθηκαν και έμαθαν από μέλη του πληρώματος της «Ειρήνης» ορισμένα από τα πολύτιμα μυστικά της. Το απόγευμα δε, πραγματοποιήθηκε με επισημότητα η μεταφορά της εικόνας του Αγίου Βλαδίμηρου, Ηγεμόνα των Ρώσων (950-1015 μ.Χ.), που φιλοτέχνησαν οι αγιογράφοι του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα στην Αγία Πετρούπολη, από την φρεγάτα στο Ναό της Μητρόπολης του Αγίου Νικολάου.

Λίγα λόγια για το «ΜIR»

Το ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «ΜIR», πραγματοποιεί τον πλου «Δόξα στον Ρωσικό Στόλο!», στο πλαίσιο του εορτασμού των 300 ετών από την 1η νίκη στην ιστορία του Ρωσικού Στόλου, υπό την καθοδήγηση του Μεγάλου Πέτρου, κατά των Σουηδών, πλησίον της χερσονήσου Χάνκο το 1714.
Το "Mir" είναι ένα τρικάταρτο σκάφος με πλήρη εξοπλισμό ιστιοφόρου. Το μήκος του σκάφους είναι 109,6 μ., το βύθισμα 6,6μ., το πλάτος 14μ., το συνολικό εμβαδόν των ιστίων 2771 τ.μ., το ύψος του μεσαίου καταρτιού 49,5μ και κινείται με ταχύτητα 5 έως και 20 μιλίων, αναλόγως εάν χρησιμοποιεί τις μηχανές ή τα πανιά του.
Το ρωσικό τρικάταρτο μπορεί να ταξιδεύσει ακόμη και με πολύ ισχυρούς ανέμους έντασης μέχρι δέκα μποφόρ. Το «Μιρ» που “οργώνει” τις θάλασσες για εκπαιδευτικούς λόγους, συμμετέχει σε σημαντικούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες της κατηγορίας του και πολύ συχνά τερματίζει μέσα στις πρώτες θέσεις, έχοντας αποσπάσει διεθνή βραβεία, ενώ το 1992 νίκησε τη μεγάλη ρεγκάτα, αφιερωμένη στην 500η επέτειο ανακάλυψης της Αμερικής. Αποτελεί, λόγω του σχεδιασμού του, ένα ξεχωριστό «πρεσβευτή» της χώρας του στο εξωτερικό, καθώς μεταφέρει εκτός του 37μελούς πληρώματος και 140 φοιτητές ρωσικών πανεπιστημίων, ναυτικών και άλλων σχολών.
Το «Μιρ» κατασκευάστηκε το 1987 στην Πολωνία για λογαριασμό της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχουν άλλα πέντε σαν κι αυτό που ταξιδεύουν στις θάλασσες, «εκπροσωπώντας» τη Ρωσία σε διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις.
Το πλοίο ταξιδεύει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις σε λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Πριν καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε από το Νοβοροσίσκ για σαράντα ολόκληρες μέρες κάνοντας τον περίπλου της Ευρώπης, μέσω της Βαλτικής, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας για να φτάσει στο Σότσι για τους ρωσικούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί, ανάμεσα στους διάσημους επισκέπτες του ήταν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μέλη της ρωσικής κυβέρνησης.
·         Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το ρωσικό ιστιοφόρο ξανά την Κυριακή 1μμ έως 6μμ . Το “MIR” θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για η Θεσσαλονίκη το πρωί της Δευτέρας