Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Υπό διωγμό η ελεύθερη κατασκήνωση

Στο στόχαστρο της πολιτείας και ουσιαστικά υπό διωγμό παραμένει η ελεύθερη κατασκήνωση εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας, σε μία εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν λιγοστέψει αισθητά οι δυνατότητες του κόσμου για παραθέριση, με αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι, να στρέφονται σε οικονομικότερες μεθόδους διακοπών, όπως αυτή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στις παραλίες της Χαλκιδικής, όπου συνηθίζεται η ελεύθερη κατασκήνωση, πολυμελείς ομάδες αστυνομικών και λιμενικών έκαναν «εφόδους» τις πρωινές ώρες και βεβαίωναν τις παραβάσεις καταλογίζοντας το ανάλογο πρόστιμο.


Εκβιάζεται πλέον η καταβολή των προστίμων

Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο από το 1976, αλλά φέτος σημειώθηκε μία σημαντική αλλαγή στα πρόστιμα με σκοπό την ευκολότερη είσπραξή τους. Από το διοικητικό πρόστιμο των 147 ευρώ, που ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολη η συλλογή του λόγω έλλειψης μηχανισμών των Δήμων, περάσαμε σε πρόστιμο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας των 300 ευρώ, που, αν πληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες στην αστυνομία ή το λιμενικό που θα το... «ρίξει», μειώνεται στο μισό, δηλαδή φτάνει περίπου στα 150 ευρώ που ήταν παλιότερα. 
«Το πρόστιμο πρακτικά δε διπλασιάστηκε όπως ακούγεται, αλλά πλέον εκβιάζεται η είσπραξή του για να μη διπλασιαστεί. Πολλοί το πληρώνουν στο δεκαήμερο γιατί ούτως ή άλλως καταλήγει στην εφορία», τόνισε μιλώντας στην EgnatiaPost o Κώστας Αργυρόπουλος, ο οποίος επιλέγει για πολλά χρόνια αυτόν τον τρόπο διακοπών, ανεξάρτητα από την κρίση.

Αυτονόητο δικαίωμα το ελεύθερο κάμπινγκ

«Πρώτα με παρέα και τώρα με την οικογένεια και φιλικές οικογένειες. Είναι αυτονόητη απόλαυση και δικαίωμά μου, πάντα με σεβασμό στη φύση, να μπορώ να διαβιώσω ελεύθερα σε αυτήν», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δε νοείται ο πολίτης που κάνει ελεύθερο κάμπινγκ να θεωρείται διαφυγόν κέρδος για την τουριστική βιομηχανία. «Την ώρα που νομιμοποιούν αυθαίρετα στις παραλίες, κυνηγούν, δήθεν για να προστατεύσουν τη φύση, το ελεύθερο κάμπινγκ. Όλο αυτό είναι υποκριτικό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρόπουλος.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Αργυρόπουλος αναγνωρίζει ότι η κρίση μπορεί να φέρει στο ελεύθερο κάμπινγκ και παραθεριστές που δε σέβονται τη φύση και δεν προσέχουν. «Στην πλειονότητά τους όσοι επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες. Εμείς προσέχουμε για ρύπανση, φωτιές, αλλά και καταπατήσεις. Εμείς ειδοποιούμε πρώτοι. Σπάνια όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις ασυνείδητων, αλλά είναι μεμονωμένες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Και πάλι, αν ζεις στη φύση, μαθαίνεις, έστω και σιγά - σιγά, να την προστατεύεις και να τη σέβεσαι», υποστηρίζει ο κ. Αργυρόπουλος.

Ο ρόλος της αστυνομίας

Εκτός των προστίμων, οι παραθεριστές που επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ καταγγέλλουν και συστηματικό κυνηγητό από την αστυνομία και το λιμενικό. Για παράδειγμα, τα ξημερώματα της Τρίτης 9 Ιουλίου, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες της Κρήτης, οι αστυνομικές αρχές Ρεθύμνου προσήγαγαν δέκα κατασκηνωτές από την Πρέβελη, με τους επτά να διώκονται για παραβάσεις νομοθεσίας περί ίδρυσης και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης. «Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την αστυνομία γιατί δεν κάνει τα "στραβά μάτια", είναι θέμα του νομοθέτη», λέει ο κ. Αργυρόπουλος ο οποίος θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι της αστυνομίας και εξαιτίας των προστίμων ως εύκολη πηγή εσόδων για να «πιαστούν στόχοι».
«Εμείς προτείνουμε τη λειτουργία δικτύου ελεύθερης κατασκήνωσης με πρωτοβουλία των Δήμων. Θέλουμε η ελεύθερη κατασκήνωση να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού κάθε περιοχής, ως φυσιολατρικός τουρισμός, και να βγει από αυτό το καθεστώς παρανομίας. Άλλωστε, ακόμα και έτσι όπως γίνεται σήμερα, ολόκληρες τουριστικές περιοχές της χώρας ζούνε από το ελεύθερο κάμπινγκ», καταλήγει ο κ. Αργυρόπουλος.

egnatiapost.gr