Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Αδίστακτοι: Βάζουν σε επιφυλακή τον «Ευαγγελισμό» για τους VIP του Conference League

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής μπαίνει σε τριήμερη 24ωρη ετοιμότητα για να εξυπηρετεί κατά απόλυτη προτεραιότητα τους επισήμους.

Την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. «ξηλώνει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέρα με τη μέρα και κρατάει μία προκλητική στάση απέναντι στις κραυγές απόγνωσης των υγειονομικών, αδιαφορώντας για τις ανάγκες σε στελέχωση και χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, ζητάει τώρα να περιθάλψουν και μάλιστα «κατά απόλυτη προτεραιότητα» τους VIP επισκέπτες της χώρας για τον τελικό του Conference League, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο Ολυμπιακός με τη Φιορεντίνα.
Από τη μία η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη δύσκολη στιγμή ζητάει βοήθεια από ένα σύστημα υγείας που καθημερινά και διαχρονικά αποδυναμώνει με τις πολιτικές της και από την άλλη με τη γνωστή υπεροψία και αλαζονεία που την διακατέχει ζητάει να παρακάμψουν οι VIP τη σειρά του νοσοκομείου και να εξυπηρετηθούν «κατά απόλυτη προτεραιότητα».

Ευρωαριστερά: «Φορολογήστε τον υπερβάλλοντα πλούτο»

Πάνω από 100 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να αποφέρει στην Ε.Ε. η προοδευτική φορολόγηση των υπερβαλλόντων κερδών 209 εταιρικών κολοσσών της υφηλίου, τονίζει μελέτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η GUE/NGL ● Ενας φόρος ύψους 20%-40% στα ουρανοκατέβατα κέρδη θα αποτρέψει περικοπές στις συντάξεις και σε άλλες κοινωνικές δαπάνες, θα χρηματοδοτήσει την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, θα σταθεί απέναντι στις κρίσεις ανισότητας και δημοκρατίας που προκαλεί η συνεχής μεγέθυνση των μεγάλων εταιρειών.

Πάνω από τον μισό ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η προοδευτική φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ομάδα κομμάτων της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL).

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Αναγνωστήριο: Συζήτηση για την Παιδεία, υγεία, πάρτυ και Συλλογική κουζίνα

Τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων στο Αναγνωστήριο
Παρασκευή 17.5, 19:00, Αναγνωστήριο εκδήλωση για την ΠΑΙΔΕΙΑ
Από Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης - GYRA NEGRA
Για τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και συνολικά για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Με ομιλητές καθηγητές, συντρόφους από άλλα σχήματα αλλά και εργαζόμενους που βίωσαν στο πετσί τους την κρατική καταστολή και τρομοκρατία ως τίμημα της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου και των αφεντικών του

Σάββατο 18.5, 19:00, Αναγνωστήριο εκδήλωση για την ΥΓΕΙΑ
Για το "ΝΕΟ ΕΣΥ", τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, την νέα εγκύκλιο που αφορά της ειδικότητα μας, με άλλα λόγια για την συντεταγμένη και συνολικότερη διάλυση της δημόσιας υγείας και της εργασιακής προοπτικής των νέων γιατρών. Με ομιλητές συναδέλφους γιατρούς και ειδικευόμενους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την κατάρρευση του Ε.Σ.Υ., την υποστελέχωση, τις συγχωνευσεις των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και την θέσπιση των επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων
Με ομιλητές:
-Χ. Στάμος, Ιατρός στο ΠΓΝΑ
-Α. Κωστακιώτης, ειδικευόμενος Ιατρός

Σάββατο 18.5, 22:00, Αναγνωστήριο, θα ακολουθήσει ΠΑΡΤΥ

 Για την οικονομική ενίσχυση ενός αυτοοργανωμένου χώρου, ζωντανού κυττάρου της πόλης μέσα από την πολιτική και πολιτισμική δράση του, που τα τελευταία χρόνια απειλείται με εκκένωση













 
Κυριακή 19.5, 10:00, Αναγνωστήριο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ από την Συλλογική Κουζίνα Αλεξανδρούπολη


Μαγειρεύουμε αυτοοργανωμένα για όσους και όσες έχουν ανάγκη, τρώμε συλλογικά.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Τα κατορθώματα της ΝΔ: Άφησαν εκτός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αντιπλημμυρικά έργα πολλών εκατομ.

Άφησαν εκτός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αντιπλημμυρικά έργα αξίας 300 εκατομμυρίων και ενέταξαν στο Ταμείο, χρηματοδότηση εταιρείας ενοικίασης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (Τουρκικών συμφερόντων), ύψους 200 εκατομμυρίων!!
Άφησαν εκτός, αντιπλημμυρικά έργα και φράγματα στην Κρήτη, την Λέσβο, την Κορινθία, την Αμβρακία και το Ωραιόκαστρο..
Ενέταξαν και δέσμευσαν από το Ταμείο 200.000.000 ευρώ, για να ΧΡΗΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ μια εταιρεία και να αγοράσει ηλεκτρικά οχήματα από την Γερμανία και την Κίνα, χωρίς να έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελληνική οικονομία.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τα κέρδη τους , η απληστία τους

Τράπεζες, διυλιστήρια και Σούπερ Μάρκετ, 15 εταιριες στο συνολο, έκαναν το 2023 τζιρους που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ και τα κέρδη τους εφτασαν τα 10 δισ. ευρώ.
Έσπασαν και το ρεκόρ των ρεκόρ του 2022 ...
Οπως αναφέρεται, ουσιαστικό ρόλο στην αύξηση της καθαρής κερδοφορίας τους διαδραμάτισε η κυβερνητική φορολογική πολιτική με τη μείωση των σχετικών φορολογικών συντελεστών των κερδών και των μερισμάτων, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οσο για την πραγματική οικονομία, δλδ το πορτοφόλι το δικό μας, δεν χρειάζεστε ενημέρωση. Έχετε ίδια άποψη.

Δεσποινα Κουταντου

Eurostat: Πρωταθλητές στις υπερωρίες οι Έλληνες στην ΕΕ

Το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες εργασίας καταγράφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Ειδικότερα, στη χώρα μας το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 11,6%, ενώ ακολουθούν η Κύπρος με 10,4% και η Γαλλία με 10,1%, ενώ το το μέσο ποσοστό βρίσκεται στο 7,1%.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 11,6% των Ελλήνων εργάζονταν 49 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα στη βασική τους δουλειά, με το εν λόγω ποσοστό πάντως να είναι μειωμένο σε σχέση με το 2021 (14,3%) και το 2022 (12,6%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά υπερεργασίας έχουν η Βουλγαρία (0,4%) και η Λιθουανία και Λετονία (1,1%).
Το ποσοστό υπερεργασίας οφειλόταν κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ήταν πολύ χαμηλότερο για τους μισθωτούς, μόλις 3,5%.
Συγκεκριμένα, το 38,9% των αυτοαπασχολούμενων με μισθωτούς εργάζονταν 49 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα, όπως και το 29,3% των αυτοαπασχολούμενων χωρίς μισθωτούς.
Αντίστοιχα, το ποσοστό υπερεργασίας ήταν πολύ υψηλότερο στην ΕΕ μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων συνολικά (29,3%) σε σχέση με αυτό των μισθωτών (3,6%).

 

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Την «ανάπτυξη» της Ελλάδας την πληρώνουν οι Έλληνες

- Ο Νικόλας Θεοχαράκης, οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ μιλάει στο «Ε» για τον τρόπο που αρθρώνεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός στην Ελλάδα
- Τα νούμερα πάνε καλά αλλά οι πολίτες δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα

του Παύλου Μαραγκού για το Εμπρός Ξάνθης
 
«Όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι» είχε δηλώσει ο Γεώργιος Παπανδρέου πριν από περίπου 50 χρόνια και όπως φαίνεται η συγκεκριμένη φράση παραμένει άκρως διαχρονική. Την ίδια στιγμή που τα στατιστικά στοιχεία από επίσημες πηγές καταγράφουν την Ελλάδα ως ένα «οικονομικό θαύμα», είμαστε μάρτυρες μίας ακρίβειας την οποία οι πολίτες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν, με την άνοδο των ενοικίων να «τρώει» άνω του 40% του μέσου μισθού ενώ οι Έλληνες/ίδες δεν μπορούν πλέον να αποταμιεύσουν και παράλληλα για να βγει ο μήνας ξοδεύουν από τα έτοιμα.

Ο οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βασικούς ερευνητικούς τομείς την πολιτική οικονομία, την ιστορία της οικονομικής σκέψης και την πολιτική οικονομία της εργασίας, Νικόλας Θεοχαράκης αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο, μιλώντας στο «Ε», να εξηγήσει και να αναλύσει το οξύμωρο σχήμα «ανάπτυξη-φτωχοποίηση» αλλά και τους λόγους που έχουμε οδηγηθεί έως εδώ.

1η Μάη

 

"Αν η μνήμη προστατεύεται, η ελευθερία είναι ζωντανή"

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

"Σφαίρες αντί για μέλισσες": Οι ηγέτες της ΕΕ άλλαξαν τα πλάνα τους και θέλουν όπλα αντί για περιβάλλον

Το προσχέδιο της λίστας προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη πενταετία επικεντρώνεται στην άμυνα, χωρίς να αναφέρει σχεδόν καθόλου την κλιματική αλλαγή.
 

Μια γρήγορη ματιά στη λίστα προτεραιοτήτων της ΕΕ που διέρρευσε -και αφορά το υπόλοιπο της δεκαετίας- αποκαλύπτει μια ιδιαιτερότητα: η μόνη αναφορά στο «περιβάλλον» είναι μια υπόσχεση για τη δημιουργία ενός «φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος».
Αντίθετα, το έγγραφο βρίθει αναφορών στην άμυνα, την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Η κλιματική αλλαγή αναφέρεται ελάχιστα. Η φύση και η βιοποικιλότητα δεν εμφανίζονται καθόλου.
Το προσχέδιο, το οποίο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές προτού το εγκρίνουν οι ηγέτες της ΕΕ μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο, αντανακλά τις πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και των αρχηγών-κρατών των «27». Και χρησιμεύει ως μια καλή υπενθύμιση των προτεραιοτήτων τους: Σφαίρες, όχι μέλισσες.

Το αίμα των εργατών κυλάει: 12 νεκροί μέσα σε 23 ημέρες

Αποκαρδιωτικά για ακόμη μια φορά τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας. 31 νεκροί και 60 σοβαρά τραυματίες μέσα στο 2024.

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνουν τα δυστυχήματα σε εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απροστάτευτοι να δουλεύουν σε επισφαλείς και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) μόνο τις τελευταίες 23 ημέρες δώδεκα εργαζόμενοι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας. Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα έφτασε τους 31 μέσα στο 2024, ενώ υπάρχουν 60 σοβαρά τραυματίες.
Η ΟΣΕΤΕΕ υπογραμμίζει ότι μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στα οικοδομικά έργα. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες σκοτώθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι σε οικοδομές.