Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπέρ Χρυσού

Δεν είναι ευχάριστα τα νέα που φτάνουν από την Αθήνα για την υπόθεση του χρυσού στο Πέραμα, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση.
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ το βράδυ της Τρίτης για το θέμα, παρέστησαν από την περιοχή μας η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, για να παρουσιάσουν τη θέση και την επιχειρηματολογία της πλειονότητας της τοπικής κοινωνίας ενάντια στο έργο, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει έδρα την Κομοτηνή και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου), στην μελέτη και την έκθεσή της προς το ΚΑΣ είχε στείλει αρνητική εισήγηση επί του έργου, τονίζοντας ότι η επένδυση εξόρυξης χρυσού θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που γειτνιάζει με τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης Μεσημβρίας. Αυτό δεν φάνηκε να στάθηκε ικανό να επηρεάσει την απόφαση του ΚΑΣ.
Όπως αναφέρει το rodopinews.gr, "η γνωμοδότηση προέκυψε από ψηφοφορία στην οποία το ΝΑΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ επικράτησε με ψήφους 9 προς 3. Η πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ φάνηκε εξ αρχής θετική με την ιδέα της επένδυσης με τις μόνες διαφωνίες του επίτιμου διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Διαμαντή Τριαντάφυλλου, του Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μανώλη Κορρέ αλλά και την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη να μη στέκονται ικανές να αλλάξουν τη γνώμη των πολλών".
Η απόφαση βέβαια είναι γνωμοδοτική, παρά ταύτα η έκδοσή της δυσκολεύει πλέον ακόμα περισσότερο την προσπάθεια των αρχών και των φορέων να αποτρέψουν την επένδυση στο Πέραμα.