Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Συναγερμός για νέες πλημμύρες στον Έβρο


Την ώρα που η περιφερειακή ενότητα Έβρου παραμένει για δεύτερη εβδομάδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην παρέβρια ζώνη, οι βουλγαρικές αρχές προειδοποιούν για νέες πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερών που το επόμενο διάστημα αναμένεται να εισρεύσουν στη κοίτη του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού.
Ειδικότερα, ο Βούλγαρος υφυπουργός των Εξωτερικών, Ντίμιτερ Τσάντσεφ, προειδοποίησε τον Έλληνα πρέσβη στη Σόφια, ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, που θα έχει ως συνέπεια το λιώσιμο του χιονιού και την εισροή ασυνήθιστα μεγάλων ποσοτήτων νερού στα φράγματα Κίρτζαλι, Στούντεν Κλάντενετς και Ιβαήλοφγκραντ. Μάλιστα η εκτίμηση των
Βουλγάρων εμπειρογνωμόνων είναι ότι στα τρία φράγματα που αυτή την περίοδο δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 480 - 610 εκατομμύρια κυβικά υδάτων!

Αποφάσεις 
Με σκοπό την ενημέρωση, τη λήψη προληπτικών μέτρων και την προετοιμασία των αρμόδιων φορέων για ενδεχόμενες νέες πλημμύρες, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν τα εξής:

  • ο νομός Έβρου να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
  • οι Δήμοι να καταθέσουν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ τα σχέδια εκκένωσης οικισμών και μετακίνησης κατοίκων
  • να αποκατασταθούν τα ρήγματα των αναχωμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό λόγω της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων υδάτων
  • να αποκατασταθούν τα σταθμήμετρα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ μετά το πέρας της συνεδρίασης σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, προκειμένου το πρόβλημα στο μέλλον να εξαλειφθεί. Για τον σκοπό αυτό, ο ίδιος είχε πρόσφατα συνάντηση στην Αθήνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Υδάτινων πόρων, όπου προσδιορίστηκε η ατζέντα της επόμενης συνάντησης των ειδικών επιτροπών Ελλάδας και Βουλγαρίας για το θέμα.
«Στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλά παλαιωμένα φράγματα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγούν και να παρασύρουν ολόκληρα χωριά, όπως έγινε στις 6 Φεβρουαρίου με το φράγμα του Ιβάνοβο» σημειώνει ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, εξηγώντας ότι αν συμβεί κάτι ανάλογο, θα υπάρξει ευθεία απειλή οικισμών στην επικράτεια του Έβρου.
Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ένότητας Έβρου έγινε γνωστό πως γίνεται ήδη προσπάθεια να αποκατασταθεί το ρήγμα στο ανάχωμα του Ορμενίου, αυτό που προξένησε την καταστροφή τις προηγούμενες ημέρες, κι αναμένεται σε μια εβδομάδα να ολοκληρωθεί. Θα ακολουθήσει η αποκατάσταση στα ρήγματα της Βύσσας, του Πυθίου, των Ψαθάδων, αμέσως μόλις αποτραβηχτούν τα νερά, γιατί είναι ακόμη αρκετά.