Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Γιαννακίδης: «Τετελεσμένο γεγονός» οι Ε.Ο.Ζ. στην ΑΜΘ

Ιδιαίτερα εποικοδομητική αλλά πρωτίστως αποσαφηνιστική ήταν η σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΟΖ ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή παρουσία του περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη και όλων των μελών που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή ΕΟΖ ΑΜΘ. Ήτοι: οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων ΑΜΘ, τα Επιμελητήρια ΑΜΘ, τα Εργατικά Κέντρα ΑΜΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων ΜΑ-ΘΡΑ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ και το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης. Από τη σύσκεψη απουσίαζαν το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Τα δύο νέα  δεδομένα που για πρώτη φορά γίνονται γνωστά και μάλιστα δια στόματος του περιφερειάρχη ότι είναι ότι η δημιουργία ΕΟΖ είναι οριστική κεντρική πολιτική επιλογή με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και η Περιφέρεια ΑΜΘ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε από τις ΟΕΒΕ είπε ότι: «πρόκειται για εθνικό εγχείρημα και είναι τιμή μας που επιλέχθηκε η περιοχή μας γι’ αυτό. Η χώρα έχει δεσμευτεί σε εθνικό επίπεδο ότι το Μάιο θα είναι έτοιμο το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Κατέστη, επίσης, σαφής η ύπαρξη πιεστικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών από πλευράς ΑΜΘ, με πρώτο «σταθμό ετοιμότητας» το Μάρτιο για το στρατηγικό σχέδιο. Μάλιστα όσον αφορά στο μοντέλο έγινε γνωστό ότι προκρίνονται οι «θύλακες» ΕΟΖ ενώ απορρίπτεται η πρόταση για γεωγραφική ένταξη του συνόλου της ΑΜΘ σε καθεστώς ΕΟΖ, την οποία ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «μαξιμαλιστική» και «λαϊκίστικη».

«Εμπρός» Ξάνθης