Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πλήρης ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις


 Από 1ης Μαρτίου η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%

Από την 1η Μαρτίου έρχεται τελικά η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ επέρχεται πλήρης ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση στην ουσία των κλαδικών συμβάσεων και τη δυνατότητα ανατροπής των ατομικών συμβάσεων εργασίας, μονομερώς. Εκτός αυτών, από την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων αναμένεται να προκύψουν και νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Οι αλλαγές αυτές, που προέρχονται από το νόμο για το νέο μνημόνιο, αναμένεται να εξειδικευθούν περαιτέρω με ερμηνευτικές εγκυκλίους το επόμενο διάστημα. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ψηφισθούν οι δύο εφαρμοστικοί νόμοι για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων αλλά και για τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Όσον αφορά τις μειώσεις στους μισθούς ο Γ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε στους εργοδότες για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου. «Η μείωση είναι δικαίωμα αλλά όχι και υποχρέωση του εργοδότη», είπε χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μην την εφαρμόσει. Σημείωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με 20 παροχές που το ύψος τους συνδέεται με το κατώτατο μισθό. Δηλαδή ποιες θα ακολουθήσουν την μείωση και ποιες όχι. Ήδη έχουν εξαιρεθεί από τη μείωση το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα. Σημειώνεται ότι στα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό είναι και το επίδομα ανεργίας.

Προς κατάργηση οι κλαδικές συμβάσεις

Όπως φαίνεται, προς οριστική κατάργηση οδεύουν και οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η «μερική διατήρηση» της μετενέργειας επιφέρει μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%. Το μνημόνιο προβλέπει την λήξη των κλαδικών συμβάσεων το αργότερο σε ένα έτος από την ψήφισή του. Η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων περιορίζεται στους τρεις από τους έξι μήνες. Πέραν του χρονικού περιορισμού, δράση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων στις ατομικές συμβάσεις αφορά πλέον συγκεκριμένες αμοιβές.
Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό και διατηρούν μόνο – όπου υπάρχουν – τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «πρόκειται για το βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης» και το κλιμάκιο στο οποίο είναι ενταγμένος ο μισθωτός. Συνεπώς καταργούνται μια σειρά επιδομάτων που διαμορφώνουν κατά μεγάλο ποσοστό τις τελικές αμοιβές των εργαζομένων. Επίσης καταργείται και η τυχόν επιπλέον αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

 Μονομερής τροποποίηση της ατομικής σύμβασης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την λήξη της μετενέργειας, οι αμοιβές θα μειώνονται αυτομάτως, δηλαδή θα τροποποιείται η ατομική σύμβαση εργασίας, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς η λύση που επιλέχθηκε «δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο».