Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η άνοδος και η πτώση ενός καλού τραπεζίτη

Του Άγγελου Μανταδάκη

Άφησε μια λαμπρή καριέρα να εκτεθεί στον κίνδυνο της πολιτικής. Γιατί ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος , με την χαρακτηριστική ξενική (αμερικάνικη) προφορά και την φλεγματική συμπεριφορά, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας ικανός και καταρτισμένος μάνατζερ του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 Ένας καλός τραπεζίτης που αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές σε δύσκολες θέσεις. Μια από αυτές δίχως αμφιβολία, υπήρξε και η επιχείρηση – παραποίησης στοιχείων σχετικών με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον εκσυγχρονιστή Σημίτη. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν χάνουν ευκαιρία να θυμίζουν προς κάθε κατεύθυνση το ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη χάρη στα παραποιημένα στοιχεία της οικονομίας της.
Η πιο σημαντική αποστολή του είναι η σημερινή. Ανέλαβε να ενοποιήσει τις μνημονιακές δυνάμεις, να τις εντάξει σε ένα ενιαίο σχέδιο. Το Το βράδυ της Κυριακής πέρασε με 199 ψήφους το νέο μνημόνιο που ωθεί πλέον την χώρα στην ομηρεία των τοκογλύφων.
Άνθρωπος – ειδικός του χρήματος ο κ. Λουκάς Παπαδήμος γνωρίζει άριστα μια δουλειά: να εξασφαλίζει χρήμα για τις τράπεζες. Όπως  λέει όμως , συμβολικά και ο Μπομπ Ντύλαν «το χρήμα δεν μιλάει, ουρλιάζει».
Γι αυτό και η Κυριακή επιφύλαξε μια μεγάλη έκπληξη: παρά τους εκβιασμούς, παρά την τρομοϋστερία από το μνημονιακό μπλοκ και τα φερέφωνά του, τα δύο κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση, βγήκαν τραυματισμένα βαρύτατα και ίσως ανεπανόρθωτα. Σαράντα πέντε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου  διαγράφτηκαν  με συνοπτικές διαδικασίες  – με απλή επιστολή των δύο αρχηγών  στο προεδρείο της Βουλής -  γεγονός πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.
Κυρίως όμως οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού που πλημμύρισαν το Σύνταγμα και τους πέριξ δρόμους, όπως και πολλές άλλες πόλεις και πλατείες, που αψήφησαν τον καιρό και τα χημικά, έδειξαν και στους πλέον δύσπιστους ότι το κίνημα των πλατειών δεν πήγε σπίτι του, ήλθε πέρυσι για να μείνει !
Τα προσόντα του Λουκά Παπαδήμου, δεν στάθηκαν αρκετά. Επιστράτευσε όλη την τραπεζική του δεινότητα για να μας περιγράψει την κόλαση στην οποία θα περιπέσει η χώρα σε περίπτωση που δεν περνούσε το ναι. Αριθμητικά μπορεί το μνημονιακό μπλοκ να εξασφάλισε τους 199. Αλλά πολιτικά ηττήθηκε.
Τα πράγματα θα δυσκολέψουν τις επόμενες βδομάδες. Ο κ. Παπαδήμος δεν έχει και πολλά περιθώρια. Οι μάνατζερς στηρίζονται μεταξύ άλλων στην δυνατότητά τους να ελίσσονται. Αλλά η θέση του δοτού Πρωθυπουργού δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Ήδη το φωτοστέφανο του καλού τραπεζίτη έχει ξεθωριάσει.
Μπορεί να έχει στα χέρια του την έγκριση της Βουλής για να προχωρήσει στη νέα συμφωνία, αλλά μιας Βουλής που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Η εφαρμογή των σκληρών μέτρων και τα αναπόφευκτα πρόσθετα που ακολουθούν, θα βρίσκουν ένα μεγάλο κίνημα απέναντί τιους.
Η νίκη της Κυριακής με τις 199 ψήφους, είναι πύρρειος. Η άνοδος και η πτώση του καλού τραπεζίτη είναι γεγονός. Ο κ. Παπαδήμος έχει μόνο μια δυνατότητα να προσφέρει κάτι πολύτιμο στον τόπο: να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα σε ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις. Το ταχύτερο δυνατό.