Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Διατηρητέο μνημείο της φύσης το δάσος Μαύρης Πεύκης


Πρόταση για άμεση προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη του δάσους της Μαύρης Πεύκης ως διατηρητέου μνημείου της φύσης υιοθετεί και προωθεί το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση που έλαβε το σώμα, στην προχθεσινή του συνεδρίαση. Τα μέλη του οργάνου συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν  τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη να υποβάλλει σχετική πρόταση στην έχουσα κατά το νόμο αρμοδιότητα Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Στόχος της προσπάθειας, που έχει ενταθεί μετά τις πρόσφατες δυσμενείς -για όσους αντιδρούν με το έργο- εξελίξεις στην υπόθεση των χρυσωρυχείων, με την έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας που επιδιώκει να επενδύσει στο Πέραμα, είναι η ανακήρυξη του μοναδικού δάσους νανώδους Μαύρης Πεύκης, έκτασης 2000 στρεμμάτων ως διατηρητέου μνημείου της φύσης προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα όχι μόνο η προστασία του αλλά και η ανάδειξη και αξιοποίηση του ως αναπόσπαστου κομματιού του ανυπολόγιστου φυσικού πλούτου της περιοχής.
Στην εισήγηση του θέματος, το μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου Γιώργος Δεμερίδης σημείωσε μεταξύ άλλων πως το δάσος έχει μνημειακή αξία, και σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορεί να κηρυχθεί μνημείο της φύσης, όπως ακριβώς η δασική υπηρεσία είχε προτείνει από παλιά. Όπως ανέφερε ο κ. Δεμερίδης, χρέος των περιφερειακών συμβούλων είναι να προστατεύσουν με τις αποφάσεις και τις κινήσεις τους το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, θωρακίζοντας θεσμικά το δάσος και την αξία του μέσα από τη διαδικασία κήρυξής του σε μνημείο της φύσης, ώστε να αποτελέσει έναν οικοτουριστικό πόλο έλξης και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.