Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Κομισιόν: Μειώστε το κόστος εργασίας κατά 15% εάν θέλετε ανάπτυξη


Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης με μείωση του κόστους εργασίας, θα πρέπει να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον και να επικεντρωθεί στα δημόσια οικονομικά της και τη ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, αν θέλει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, σημειώνει το σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που αναμένεται να δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα.
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και σε αυτό το πλαίσιο το κόστος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 15% την περίοδο 2012-2014...

επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση 40 σελίδων, προσχέδιο της οποίας δημοσιεύει το Reuters και θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να μειώσει το ονομαστικό μοναδιαίο κόστος εργασίας (σ.σ. κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) κατά 15% το 2012-2014».
Όπως σημειώνει το Reuters, που έχει στην κατοχή του το προσχέδιο της έκθεσης, η Κομισιόν παραθέτει μια σειρά προτάσεων για το πως η παραπαίουσα ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αναγκαίος όρος έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της.
Στην έκθεση η Κομισιόν παραθέτει μια σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.
"Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη ικανότητας στην εφαρμογή πολιτικής, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη συλλογή των φόρων, το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό, την πληρωμή των προμηθευτών του δημοσίου και την αποτελεσματικότητα στα δημόσια έργα" , σημειώνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.
Σε άλλο σημείο της εκφράζει μια πιο αισιόδοξη νότα.
"Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί σε πολλά πλεονεκτήματά της, όπως στον τομέα της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ανώτατης εκπαίδευσης και εν γένει στο καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό,  καθώς και στη γεωγραφική θέση της που μπορεί να την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη," σημειώνει η έκθεση.
Το σχέδιο της Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters, τονίζει ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη θα πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο των δημοσιοικονομικών της. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι περίπου 160% του ΑΕΠ, αλλά με μεγάλη αυστηρότητα, με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα αναμένεται να είναι σε θέση να μειώει κάτω από 117% μέχρι το 2020.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε περικοπές δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων για να καλύψει τα ελλείμματα της, καθώς αυτό θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και θα επιτρέψει την αύξηση των επενδύσεων. Η βελτίωση της είσπραξης των φόρων θεωρείται επίσης ζωτικής σημασίας, τονίζει η έκθεση.