Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

“Ο Φυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας” στην Αλεξανδρούπολη.

Με σύνθημα "Το γέλιο βλάπτει σοβαρά τη μελαγχολία των καιρών μας" έρχεται και στην Αλεξανδρούπολη η κομωδία του Νηλ Σάιμον «ΟΦυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας» σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Βαλτινού που κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο έργο του 1971 ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του Μπρόντγουεϊ αποτυπώνει την κωμικοτραγική μοίρα του σύγχρονου αστού, ο οποίος, ζώντας σε μια χαοτική μεγαλούπολη, βρίσκεται διαρκώς στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού.

Παραθέτουμε απόσπασμα από την Κριτική Θεάτρου της Ελένης Πετάση από το http://www.clickatlife.gr/
"... εδώ ο Νιλ Σάιμον, ως έντεχνος διαχειριστής της παράδοσης του μπουλβάρ, ασχολείται με τις ανθρώπινες σχέσεις, διαποτίζοντας το κείμενό του με μαύρο χιούμορ και ξορκίζοντας έτσι την άβυσσο που μας περιβάλλει.
Ωστόσο παρότι, πίσω από την ευάγωγη γλώσσα του, η κριτική του για την κοινωνία της αφθονίας προτίθεται να είναι αιχμηρή, οι λύσεις που προτείνει παγιδεύονται σε απλουστευτικά σχήματα.
Κατ' επέκταση ο κεντρικός ήρωας κλυδωνίζεται άνισα ανάμεσα στον υπερβολικό συναισθηματισμό και τη θυματοποίηση ενώ με ιδιαίτερη ευκολία ξεπερνά τα προβλήματά του για να μας χαρίσει ένα happy end.
«Φυλακισμένος» στο ίδιο του το σπίτι, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο μεσήλικας Mελ Εντισον, στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, που χάνει ξαφνικά τη δουλειά του και βρίσκεται μετέωρος στην καρδιά μιας απάνθρωπης πόλης. Μιας πόλης γεμάτης σκουπίδια, θορύβους, ληστές, αφιλόξενους ανθρώπους και ασυνείδητους πολιτικούς.
Φορώντας όλη μέρα τις ριγέ πιτζάμες του, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, φλερτάρει με παρανοϊκές σκέψεις, παίρνει ηρεμιστικά χάπια αλλά δεν ηρεμεί, βασανίζεται από αϋπνίες, βρίζει τους ενοχλητικούς γείτονες και εκείνοι με τη σειρά τους κυριολεκτικά τον καταβρέχουν (σκηνή που είδαμε και στην ομώνυμη ταινία με τον Τζακ Λέμον).
Δίπλα του η σύζυγός του Εντνα προσπαθεί μάταια να τον στηρίξει ενώ οι συγγενείς του σπεύδουν να τον βοηθήσουν αλλά η καλοσύνη τους αποδεικνύεται τέχνασμα πονηριάς."


Σκηνοθεσία – μετάφραση – μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Βαλτινός
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Παίζουν - Γρηγόρης Βαλτινός, Κατερίνα Λέχου, Υβόννη Μαλτέζου, Κώστας Φλωκατούλας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Φωτεινή Ντεμίρη, Στάθης Νικολαϊδης.


Δευτέρα 28 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο με δύο παραστάσεις στις 7μμ & στις 9:30μμ