Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ευρώπη: Οι πλατείες ξαναγεμίζουν


Το μήνυμα αμφισβήτησης δεν έρχεται μόνο από τις κάλπες. Οι πλατείες και οι δρόμοι των ευρωπαϊκών μητροπόλεων πλημμύρισαν για μία ακόμη φορά την προηγούμενη εβδομάδα από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων, εξέφρασαν δυναμικά την αντίθεσή τους στην πολιτική της λιτότητας.
Το επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν και πάλι η πλατεία-σύμβολο του κινήματος, η Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία του κόσμου στις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια. Οι νεαροί στην πλειονότητά τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό και συνθήματα όπως "Το χρέος είναι δικό σας", "Δεν είναι κρίση, είναι απάτη" και το γνωστό από πέρσι "Δεν μας εκπροσωπούν".
Τον περσινό Μάιο, εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί νέοι κατέλαβαν πλατείες και δημόσια κτήρια σε 162 πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία και τα μέτρα λιτότητας που τότε εφάρμοζε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από τότε η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Στους τρεις πρώτους μήνες του 2012, 366.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους με την ανεργία να σκαρφαλώνει πια στο 24,4%. Η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και "μεταρρύθμισε" τις εργασιακές σχέσεις διευκολύνοντας τις απολύσεις.
Η κυβέρνηση Ραχόι φρόντισε επίσης να δείξει ότι δεν θα ανεχτεί την επανάληψη των περσινών καταλήψεων από τους νεαρούς διαδηλωτές. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στην πλατεία διαλύοντας βίαια τους διαδηλωτές που αψήφησαν την εντολή εκκένωσης του χώρου μετά τις 10 και συνέλαβαν 18 άτομα. Σε απάντηση, οι Ισπανοί αγανακτισμένοι διοργάνωσαν χθες και νέα συγκέντρωση στην πλατεία, η οποία αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο από την αστυνομία.
Οι κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας δεν έλειψαν ούτε από τη γειτονική Πορτογαλία του Μνημονίου. Στη Λισσαβώνα περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Πόρτο, την Κόιμπρα και τη Φάρο. "Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε", "παγκόσμια άνοιξη - διεθνής διαμαρτυρία", "οι ιδέες κατεβαίνουν στον δρόμο" έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα κατά του ΔΝΤ και του πρωθυπουργού της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η ανεργία μπορεί να είναι "μια ευκαιρία για να αλλάξει κανείς τη ζωή του".
Τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, που της δόθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν βαθύνει την ύφεση στη χώρα εκτοξεύοντας παράλληλα στα ύψη τα επίπεδα της ανεργίας - 15% και 35% για τους νέους.
Διαδήλωση κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μόντι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στη Ρώμη, έπειτα από κάλεσμα των αριστερών κομμάτων της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και των "Ιταλών Κομμουνιστών". Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία Εσέντρα και κατέληξε στον χώρο του Κολοσσαίου. "Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία" και "Η Ιταλία είναι μια Δημοκρατία που βασίζεται στην εργασία" ήταν δύο από τα συνθήματα της κινητοποίησης.
Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου σηματοδότησαν και την επιστροφή των Βρετανών εκπροσώπων του κινήματος Occupy που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στα σκαλιά του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου. "Κάτω ο καπιταλισμός" και "Οι πολίτες πάνω από τα κέρδη" ήταν μερικά από τα συνθήματά τους. Οι οργανωτές ζήτησαν από τους διαδηλωτές να έχουν μαζί τους αντίσκηνα προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να επαναλάβουν τις κατασκηνώσεις του περασμένου χρόνου.

Τρίκκας Μιχάλης