Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Μια πρώτη νίκη για το λαό, για την Αριστερά...


Το αποτέλεσμα των εκλογών καταγράφει με τον πλέον σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο την ήττα των μνημονιακών δυνάμεων και γι’ αυτό αποτελεί άλλη μια καταδίκη της προωθούμενης πολιτικής.
  Απόψε χρεοκοπεί το μνημόνιο με τη βούλα του Ελληνικού λαού και μαζί με αυτό χρεοκοπούν και οι δυνάμεις που το υπερασπίστηκαν ή το ανέχτηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κόσμο να συνεχίσει τους αγώνες για την ολοκληρωτική ανατροπή του Μνημονίου. Το αποτέλεσμα μοιάζει ευνοϊκό για την ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ και τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

Όπως και να έχει, ο ΣΥΡΙΖΑ νηφάλια και χωρίς θριαμβολογίες αξιολογεί το αποτέλεσμα των εκλογών άσχετα με το υψηλό ποσοστό που πέτυχε, πρόκειται για ένα αποτέλεσμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος σε μία χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους, σε μια χώρα που μισθοί και συντάξεις έχουν κοπεί στη μέση, σε μια χώρα που οι φασίστες κατάφεραν να μπουν στο κοινοβούλιο.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους, και τους καλεί να συνεχίσουν τους αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για τον σκοπό αυτό με την επιπρόσθετη ευθύνη για ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να τιμήσει τις δεσμεύσεις και να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς. Ηεπόμενη ημέρα των εκλογών είναι ιδιαίτερα σύνθετη όσον αφορά το νέο πολιτικό σκηνικό.  Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα συνεδριάσουν για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα και να τοποθετηθούν με συγκεκριμένο τρόπο με βάση τα νέα δεδομένα και δυνατότητες που δημιούργησαν οι εκλογές.  
Άλλωστε, στο πολιτικό τραπέζι υπάρχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ \ ΕΚΜ για δημιουργία μια Κυβέρνησης της Αριστεράς την οποία δεν μπορεί παρά να προσπαθήσει να πραγματώσει, απευθυνόμενος στις άλλες δυνάμεις .
 Πρόκειται για ένα στοίχημα ανοικτό, για έναν στόχο που μπορεί να είναι πιο κοντά απ ότι φανταζόμαστε.Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.


Συνεννόηση «πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς» θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του κ. Αλέξης Τσίπρας μετά τα πρώτα αποτελέσματα, λέγοντας πως «μόνη μας δέσμευση είναι ότι θα τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο λαός πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για ανατραπεί η πορεία του μνημονίου».
Οι υπογραφές των δύο κομμάτων στο μνημόνιο, τόνισε, «απονομιμοποιήθηκαν και τα κόμματα που το υπέγραψαν είναι μειοψηφία». Στην περίπτωση που τελικά ΝΔ και ΠαΣοΚ αποκτήσουν πλειοψηφία στη Βουλή, υπογράμμισε, αυτό «θα οφείλεται σε έναν εκλογικό νόμο που νοθεύει την λαïκή βούληση».
Το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστήριξε, « παρ' ότι φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς, είναι ισχυρό μήνυμα ανατροπής και ειρηνικής επανάστασης».
« Οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα μνημόνια της βαρβαρότητας και αναξιοπρέπειας» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η ευρωπαϊκή ηγεσία -και «ιδίως η κυρία Μέρκελ», όπως είπε- οφείλει να αναγνωρίσει ότι η πολιτική της λιτότητας «έχει υποστεί συντριπτική ήττα».
«Ο λαός έδωσε εντολή να ξημερώσει νέα ημέρα χωρίς μνημόνια» τόνισε. Τα κόμματα που υπέγραψαν το μνημόνιο, τόνισε, «αποτελούν μειοψηφία, οι υπογραφές τους απονομιμοποιήθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία». «Ο λαός μας πλέον κατανοεί ότι η εθνική σωτήρια δεν περνάει από τα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά.