Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

«Ας κρατήσουν οι χοροί»…Η Κορυφαία Γιορτή της Παράδοσης από τον ΘΧΟΑ


«Ας κρατήσουν οι χοροί» η επωνυμία  της Μουσικοχορευτικής Εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Θρακιώτικος Χορευτικός Ομιλος Αλεξ/πολης στο Κηποθέατρο της πόλης και την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 1500 άτομα.  Μια εκδήλωση, ένα πανηγύρι χαράς, με χορό από τα 190 και πλέον χορευτικά  μέλη του Ομίλου, αλλά και  μουσική και τραγούδι από το παραδοσιακό συγκρότημα Βορείου Ελλάδας «ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ’».
Ήταν όλοι αυτοί που μετέτρεψαν τη σκηνή του Κηποθεάτρου σε  μισοχώρι, δηλ. σε πλατεία του χωριού, όπου στις τρανές γιορτές και σχόλες οι κάτοικοί του ξεφάντωναν- με τι άλλο- με χορό  χορεύοντας όλοι, μικροί και μεγάλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά.
Στο μισοχώρι του θεάτρου, δηλαδή στη σκηνή επάνω, χόρεψαν πάνω από εκατόν εξήντα χορευτές και χορεύτριες –μέλη του ΘΧΟΑ-ντυμένοι με περισσότερες από 300 παραδοσιακές φορεσιές, αφού -όπως είναι γνωστό-  αριθμός  χορευτών χορεύει σε δύο ή και τρία διαφορετικά προγράμματα παρουσιάζοντας χορούς από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Και το σημαντικότερο: χορεύουν όλοι χωρίς καμμία εξαίρεση, διάκριση και επιλογή.
Ο συνολικός αριθμός ανηλίκων και ενηλίκων χορευτών που παρακολούθησαν φέτος τα μαθήματα Παραδοσιακών Χορών στον Θρακιώτικο Χορευτικό Ομιλο ξεπέρασε  τους διακόσιους είκοσι. Στην εκδήλωση μετείχαν χορευτικά περίπου 180 μέλη. Το συγκινητικό αλλά και εξίσου σημαντικό που χαρακτηρίζει την  χορευτική εκδήλωση του Ομίλου είναι αυτό: Ότι, δηλαδή,  χόρεψαν στην ίδια σκηνή γονείς και τα παιδιά τους που παρακολουθούν στον Ομιλό τα μαθήματα παραδοσιακού χορού. Κοντολογίς χορέψανε  είκοσι γονείς ( μητέρες ή πατέρες) με τα είκοσι οχτώ παιδιά τους, αλλά και γιαγιά με τα εγγόνια μτης και τα παιδιά της. Αυτό κι αν δεν είναι ο πλέον σημαντικός τρόπος διατήρησης και διάδοσης της Παράδοσής μας, του παραδοσιακού μας χορού.
Την έναρξη -της κορυφαίας για την πόλη μας- Χορευτικής εκδήλωσης του Θρακιώτικου Χορευτικού Ομίλου έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Εβρου κ.Γεωργία Νικολάου με μια μεστή αναφορά στο παρόν αλλά και στο μέλλον της Παράδοσης καθώς και στο σημαντικό έργο που πραγματοποιείται στη διάσωση αλλά και διάδοση των παραδοσιακών μας χορών από τον Δημήτρη και τη Ματούλα Βραχιόλογλου.
Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος των χορευτικών ομάδων του Ομίλου με τα λόγια του τραγουδιού «Ας κρατήσουν οι χοροί» που ερμήνευσε καταπληκτικά η γνωστή τραγουδίστρια Αμαλία Δούκα. Ένα ψηφιδωτό παραδοσιακών φορεσιών «απλώθηκε» πάνω και κάτω από τη σκηνή προσφέροντας εξαίσιο θέαμα.Και δικαιολογημένα συγκίνησε αλλά και ενθουσίασε τους φίλους της Παράδοσης που παρευρέθηκαν
Ακολούθησε δίωρο καθαρά χορευτικό πρόγραμμα από τα μέλη του Ομίλου, τα οποία παρουσίασαν εξήντα χορούς από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας (νησιώτικης και ηπειρωτικής). Οι εκατόν ενήντα χορευτές και χορεύτριες παρουσίασαν χορούς από την ΘΡΑΚΗ -Ανατολική, Δυτική και Βόρεια- από τη ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, τη ΘΑΣΟ,  τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, την ΗΠΕΙΡΟ, τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ, την ΚΡΗΤΗ, τα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ, τα παράλια της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ , την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ,  κ .α).

Το έργο του ΘΧΟΑ

Ο Θρακιώτικος Χορευτικός Ομιλος Αλεξ/πόλης (Θ.Χ.Ο.Α.) θεωρείται από τους παλαιότερους Συλλόγους της Αλεξανδρούπολης. Ιδρύθηκε το 1977. Ο Σκοπός του Θρακιώτικου Χορευτικού Ομίλου είναι η Συλλογή και ταυτοχρόνως η προβολή Λαογραφικών στοιχείων της Θράκης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και η προβολή και παρουσίαση όλων των μορφών του Λαϊκού μας Πολιτισμού.
 Κυρίαρχες δραστηριότητες του Ομίλου μας  σήμερα είναι:
 1. Η Διδασκαλία Παραδοσιακών Χορών απ’ όλη την Ελλάδα (νησιώτικη και ηπειρωτική) και σε όλες τις ηλικίες (Μαθητές Προσχολικής και Σχολικής Εκπαίδευσης, Εφήβους,  Φοιτητές, καθώς και σε Ενήλικους συμπολίτες μας).
 2.  Δεύτερη κυρίαρχη δραστηριότητα του Ομίλου μας είναι η Έρευνα και η Καταγραφή του Λαϊκού Πολιτισμού της Θράκης και δη του Παραδοσιακού Χορού, της Μουσικής και του Τραγουδιού, καθώς και των  Εθίμων.  Υπεύθυνοι για το Εκπαιδευτικό Χορευτικό Πρόγραμμα, το ερευνητικό πρόγραμμα,  αλλά και τη Διδασκαλία των Παραδοσιακών Χορών είναι οι: Δημήτρης Βραχιόλογλου και Σταματία Στεργίδου-Βραχιόλογλου .
Τα μαθήματα της διδασκαλίας των Παραδοσιακών Χορών γίνονται στις φιλόξενες και άρτια εξοπλισμένες -με πλήρη εποπτικά μέσα και υλικά- αίθουσες  της Καππαδοκικής Εστίας Αλεξ/πολης.