Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ : Ο Γλέζος, ο Παρτιζάνος της Ευρώπης

Λάκης Σάντας, Μανόλης Γλέζος

Οκτώβριος 1948 στην καρδιά του εμφυλίου. Το έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών αναγγέλλει την απόφασή του: Ο 26χρονος Μανόλης Γλέζος καταδικάζεται σε θάνατο γι αντεθνική δράση κι αδικήματα τύπου. Το ακροατήριο ξεσπά σε διαμαρτυρίες, ο ίδιος παραμένει ήρεμος. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που τον καταδικάζουν σε θάνατο.
 Τον είχαν καταδικάσει –ερήμην- οι Γερμανοί, επειδή τη νύχτα της 31ης Μαΐου 1941,μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την ακρόπολη.
Ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Στην περίοδο της κατοχής ο Μανόλης Γλέζος, θα συλληφθεί τρεις φορές για τη δράση του εναντίον των κατακτητών: μία από τους Γερμανούς το 1942, μία από τους Ιταλούς το 1943 και μία από τους Έλληνες συνεργάτες τους το 1944.
Στις γερμανικές φυλακές βασανίστηκε απάνθρωπα για να προδώσει ονόματα των αγωνιστών, χωρίς να μιλήσει. Οι κακουχίες κλόνισαν την υγεία του. Προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής, μια εποχή που λόγω της έλλειψης φαρμάκων, η αρρώστια ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη. Κατάφερε ωστόσο να αποδράσει με κινηματογραφικό τρόπο ένα μήνα πριν από την απελευθέρωση της Αθήνας.
Το 1948 συλλαμβάνεται πάλι. Αυτή τη φορά από τους Έλληνες
Η ποινή του θανάτου για τον Μανόλη Γλέζο από το ελληνικό στρατοδικείο ξαφνιάζει και αφυπνίζει την Ευρώπη, που προσπαθεί να συνέλθει από τα τραύματα του ναζισμού. Ο Ντε Γκωλ, ήρωας της γαλλικής αντίστασης, αποκαλεί τον Μανόλη Γλέζο «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Ο Πάμπλο Πικάσο ζωγραφίζει ένα σκίτσο προς τιμήν του. Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ ξεκινά αγώνα υπεράσπισής του. Άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, αγωνιστές της αντίστασης, αλλά και απλοί άνθρωποι, στηρίζουν τον Μανόλη Γλέζο. Μία επιτροπή πρώην κρατουμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, που θυμόνταν την αίσθηση ελπίδας που είχαν νιώσει στην κόλαση του στρατοπέδου όταν άκουσαν  για το κατέβασμα της σβάστικας στην Ελλάδα, υπογράφουν ένα κείμενο διαμαρτυρίας. Η ελληνική δικαιοσύνη αδιαφορεί και καταδικάζει τον Γλέζο σε θάνατο για δεύτερη φορά  τον Μάρτιο του 1949.
Εις θάνατον από τους Γερμανούς, δις εις θάνατον από τους Έλληνες.
Η τελευταία φορά που ο Μανόλης Γλέζος θα καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη είναι στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών. Οι υπερασπιστές της Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών θα τον φυλακίσουν για τέσσερα χρόνια, μέχρι την αμνηστία του 1971.
Ο Μανόλης Γλέζος είναι σήμερα 90 ετών. Έχει περάσει συνολικά 13 χρόνια στη φυλακή και στην εξορία, καταδικασμένος από τους Ιταλούς, τους Γερμανούς κατακτητές και από το ελληνικό κράτος του εμφυλίου πολέμου. Έχει κατηγορηθεί από τους ναζί, τους φασίστες και τους ακροδεξιούς με τις ίδιες πάντα λέξεις: εγκληματίας, ανθέλληνας, κατάσκοπος, προδότης.

Σ.Σ.
Αυτόν τον άνθρωπο, βουλευτής των ναζί που βρίσκονται στην ελληνική Βουλή τον αποκάλεσε εσχατόγερο … ακόμα δεν μπορούν να «συγχωρήσουν» ότι ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας υπέστειλαν τη ναζιστική σημαία από τον βράχο της Ακρόπολης, φανερώνοντας το μένος και την οργή των σύγχρονων υμνητών του Χίτλερ
 Τα συμπεράσματα δικά σας …