Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Σχέδια αποκατάστασης των μεταλλείων της Κίρκης

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου η αντιπεριφερειάρχης  Έβρου κ.Γεωργία Νικολάου συνοδευόμενη από την περιφερειακή σύμβουλο κ.Λίτσα Κουκουβέλα , καθώς επίσης και από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.(δυο αρχιτέκτονες μηχανικούς από 'Εβρο και Ξάνθη αντίστοιχα),επισκέφθηκαν  την αρχαιολογική περιοχή της Κίρκης ( πέτρινα μανιτάρια, αρχαία νεκρόπολη  των Κικόνων, αρχαίοι τάφοι,που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.χ.) καθώς επίσης και τα πρώην μεταλλεία Κίρκης (εργοστάσιο και ορυχεία).


Παρόντες επίσης στην επίσκεψη ο αρχαιολόγος- καθηγητής κ. Σταύρος Κιοτσέκογλου (έχει κάνει επισταμένη έρευνα των αρχαιολογικών μνημείων στην Κίρκη), καθώς επίσης ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κίρκης κ. Αλέξανδρος Κατσίκας,και το μέλος του ΔΣ του συλλόγου κ.Δημήτρης Τσολάκης.
Σκοπός της επίσκεψης της παραπάνω ομάδας ήταν να δούνε από κοντά την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την περιοχή των μεταλλείων , όπως επίσης να περιηγηθούν στην αρχαιολογική περιοχή,και να θαυμάσουν παράλληλα το φυσικό πλούτο της περιοχής.
Σύμφωνα με την κ.Νικολάου πρόκειται άμεσα η περιοχή των Μεταλλείων της Κίρκης να ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής προκειμένου στην συνέχεια τα πρώην μεταλλεία να γίνουν " Πάρκο βιομηχανικής κληρονομιάς".
Επίσης σύμφωνα με την κ  Κουκουβέλα αφού γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις η αρχαιολογική περιοχή θα μπορεί να καταστεί χώρος επισκέψιμος και τουριστικά αξιοποιήσιμος. «Ευχαριστούμε την κ.Νικολάου για το προσωπικό της ενδιαφέρον για την Κίρκη όπως επίσης την κ.Κουκουβέλα  και ελπίζουμε σε άμεση αξιοποίηση της Κίρκης η οποία σε συνδυασμό με την φυσική της ομορφιά να δώσει ιδιαίτερη τουριστική αξία στη περιοχή», αναφέρει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κίρκης Αλέξανδρος Κατσίκας.