Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Η HELMSIC ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2012, η Helmsic Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία  με το Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης οργανώνει τη δωρεάν προβολή της ταινίας «The Hours» («Οι Ώρες»). Πρόκειται για αμερικάνικη / δραματική ταινία του 2002 σε σκηνοθεσία Στίβεν Ντάλντρι.
Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 21:00 στην αίθουσα του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη

Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών, σε διαφορετικές εποχές, των οποίων οι ζωές επηρεάζονται από το βιβλίο «Κυρία Νταλαγουέι» (Mrs. Dalloway) της Βιρτζίνια Γουλφ. Οι τρεις γυναίκες είναι: η Κλαρίσα Βόγκαν, μια Νεοϋορκέζα που ετοιμάζει ένα πάρτι για τον άρρωστο φίλο της που πάσχει από AIDS το 2001, η Λόρα Μπράουν, μια έγκυος νοικοκυρά που ζει στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του '50, εγκλωβισμένη σε ένα γάμο που την κάνει δυστυχισμένη και η Βιρτζίνια Γουλφ στην Αγγλία της δεκαετίας του '20, που προσπαθεί να γράψει το βιβλίο της, ενώ παλεύει να ξεπεράσει την κατάθλιψη. Οι Ώρες είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες του 2002, έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και απέσπασε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένου και το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου.

Για την ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Ψυχική Υγεία αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ψυχική ευεξία, στοιχείο που περιλαμβάνεται στον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγεία: "Η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας" . Σχετίζεται με την προώθηση της ευεξίας, την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
Η 10 Οκτώβρη έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αυξάνει την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ψυχικής υγείας. Η ημέρα προωθεί την ανοιχτή συζήτηση των ψυχικών διαταραχών, καθώς και τις επενδύσεις στην πρόληψη, στην προώθηση και στις υπηρεσίες θεραπείας. Φέτος το θέμα της ημέρας είναι "Κατάθλιψη: μια παγκόσμια κρίση».
Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερα από 350 εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε όλες τις κοινότητες, και είναι μια από τις πιο σημαντικές ασθένειες της ψυχικής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη, η πρόσβαση στη θεραπεία είναι ένα πρόβλημα στις περισσότερες χώρες και σε ορισμένες χώρες λιγότερο από το 10% εκείνων που έχουν ανάγκη λαμβάνουν τέτοια αγωγή.

Λίγα λόγια για τη HelMSIC

Η HelMSIC - Hellenic Medical Students' International Committee (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής) είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη πολιτικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές ιατρικής και σήμερα αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή. Οι δράσεις μας εστιάζονται κατά βάση σε έξι θεματικές οι οποίες αποτελούν και τις διαρκείς επιτροπές στις οποίες τα μέλη μας οργανώνουν σχετικά projects.
 Οι στόχοι μας πραγματοποιούνται συχνά σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως η AIESEC, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς σύνορα, το ΚΕΘΕΑ, η ACT UP, και πολλές άλλες οργανώσεις.  Παράλληλα, η HelMSIC αποτελεί περήφανο και ενεργό μέλος των, IFMSA - International Federation of Medical Studentsʼ Associations, EMSA - European Medical Studentsʼ Association κι ΕΣΥΝ - Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Μέσα από τη συμμετοχή της στις διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις, η HelMSIC αποτελεί τη φωνή των Ελλήνων φοιτητών ιατρικής στο εξωτερικό και το βασικό δίαυλο επικοινωνίας, συνεργασίας κι εκπαίδευσης.
 Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνει την ενημέρωση της κοινότητας και των φοιτητών ιατρικής σε θέματα Δημόσιας Υγείας όπως ο διαβήτης, η κατάχρηση ουσιών, ο καρκίνος,  το κάπνισμα, η ψυχική υγεία κ.α.

Ινφο
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης - Αγγελική Γιαννακίδου
14ης Μαϊου 63, 68100 Αλεξ/πόλη
τηλ/φαξ:+30 25510 36663