Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Στεγνώνει η αγορά φαρμάκων και στον Έβρο

Αγώνα δρόμου κάνουν και οι ασφαλισμένοι του Έβρου για να βρουν τα φάρμακα τους

Της Κικής Ηπειρώτου

Δραματικές ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται στην αγορά όλης της Ελλάδας, έτσι και του Έβρου. Ασθενείς και φαρμακοποιοί επιδίδονται σε έναν καθημερινό αγώνα εξεύρεσης σκευασμάτων, τα οποία θεωρούνται «πρώτης γραμμής». Φάρμακα για τη χοληστερόλη, την υπέρταση, τον διαβήτη και το αναπνευστικό, είναι είδος σε ανεπάρκεια.
Αγώνα δρόμου κάνουν και οι ασφαλισμένοι του Έβρου για να βρουν τα φάρμακα τους καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα ράφια των φαρμακείων σε όλες τις κατηγορίες, όπως (διαβήτη, κορτιζόνες, καρδιολογικά κ.α ), ενώ εδώ και μια εβδομάδα οι φαρμακοποιοί του Έβρου εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους από τα αποθέματα των φαρμακείων τους, αλλά και από τις φαρμακαποθήκες.
«Το πρόβλημα οφείλεται στις απανωτές αλλαγές που υπάρχουν στο δελτίο τιμών, ενώ εάν συνεχιστεί αυτό και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κίνδυνοι ακόμη και για την υγεία των ανθρώπων» ,είπε μιλώντας στην ΕΡΑ. Ορεστιάδας ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου κ. Αναστάσιος Τερζής, υπογραμμίζοντας ότι, «προς το παρόν τα προβλήματα λύνονται είτε αξιοποιώντας τα διαθέσιμα «στόκ» που υπάρχουν στα φαρμακεία μας είτε στις φαρμακαποθήκες. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον γιατί τα δικά μας τα αποθέματα θα τελειώσουν πολύ γρήγορα».«Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε με την έκδοση νέου δελτίου τιμών. Το υπουργείο υγείας κατά διαστήματα αναθεωρεί τις τιμές, το πρόβλημα όμως τώρα είναι ότι, επέλεξε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο να το κάνει αναθέτοντας το στον ΕΟΦ ο οποίος μέχρι τώρα δεν το είχε ξανακάνει, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν πολύ μεγάλα λάθη», είπε ο κ. Αν. Τερζής, τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Είναι θέμα του ΕΟΦ να εκδώσει το τελικό δελτίο τιμών, το οποίο θα πρέπει να είναι αντικειμενικό και να ικανοποιεί τις εταιρείες».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με την λειτουργία στρατιωτικών φαρμακείων σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη ,ο αντιπρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου υποστήριξε ότι, «Από την φύση τους δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες φαρμακευτικές υψηλής ποιότητας όπως αυτά που παρέχουν τα ιδιωτικά φαρμακεία, ούτε μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή χρήση των φαρμάκων για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω του υψηλού φόρτου εργασίας αλλά κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνεται η διάθεση των φαρμάκων απ΄ότι, σε ιδιωτικά φαρμακεία».

Ελλείψεις σε περισσότερα από 30 φάρμακα

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και Κυριάκος Θεοδοσιάδης κατήγγειλαν  ότι λείπουν από τα ράφια περισσότερα από 30 φάρμακα.
Πρόκειται για τα lipidor, diovan, micardis, singulair, zodin, salofalk, biosonide, glucophase, aeuthyrox, legofer, zarator, xozal, dulcolax, mirapexin, spiriva, persantin, seroquel, crestor, atacand, medrol, lyrica, atorstat, inspra, moduretic, brasan, zurcazol, claripen, carvepen, lepur, monosordil και penrazol.
Ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι οι ελλείψεις αφορούν πλέον και σκευάσματα καθημερινά και όχι ακριβά. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο -είπε- της ανταλλαγής φαρμάκων μεταξύ φαρμακοποιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ