Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο Έβρος, η Θράκη, θα φωνάξουν το δικό τους μεγάλο «όχι στο χρυσό»

Μεγαλειώδης πανθρακική συγκέντρωση, κατά της εξόρυξης του χρυσού στην Θράκη, σύμφωνα με τα μηνύματα που υπάρχουν, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, την Δευτέρα 4/03 στη 1μμ μπροστά στο δημαρχείο. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη και ο λαός της περιοχής, θα φωνάξει ένα μεγάλο μαζικό, αγωνιστικό "όχι" στην κατασροφή του τόπου.  Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της περιοχής και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή από οργανώσεις και φορείς που έχουν από καιρό εκφράσει την αντίθεσή τους.

Όλοι οι δήμαρχοι των γειτονικών δήμων οργανώνουν μαζικές μετακινήσεις με λεωφορεία των δημοτών τους, υπάρχουν ανακοινώσεις για στάσεις εργασίας και συμμετοχής στην συγκέντρωση από όλους του μεγάλους φορείς των πόλεων, εκτατοντάδες θα είναι οι μαθητές που θα κατακλύσουν το κέντρο της πόλης, δεκάδες σύλλογοι καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν, οι υπηρεσίες δηλώνουν την παρουσία των εργαζομένων τους καθώς και μεγάλες θα είναι οι μετακινήσεις από τα χωριά των δήμων.
Με κάλεσμά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης ζητά από κάθε πολίτη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη «ώστε ενωμένοι να αποκλείσουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, του τόπου μας και κάθε αναπτυξιακής προοπτικής μας». ! Μεγάλη συμμέτοχη αναμένεται από κατοίκους της Χαλκιδικής και του Κιλκίς !

Καλέσματα και ανακοινώσεις κομμάτων και φορέων

Ανακοινώσεις με τις οποίες τάσσονται κατά του έργου χρυσού στο Πέραμα και παράλληλα καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αντίθετοι στο έργο του χρυσού δήλωσαν δυο επιστημονικοί φορείς, σύμβουλοι του κράτους, το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης.
ΟΙ καθηγητές έχουν προκηρύξει στάση εργασίας για να παραβρεθούν μαζικά στο συλλαλητήριο, ενώ Α΄και Β΄ΕΛΜΕ Έβρου εξέδωσαν ψηφίσματα κατά της επιχειρούμενης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή.  Το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Έβρου, κηρύττει 2ωρη στάση εργασίας, προκειμένου να διευκολύνει τους υπαλλήλους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. «Η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός. Δεν ανεχόμαστε την παρακμιακή πορεία - ξεπούλημα της Πατρίδας μας, τασσόμαστε και εγγράφως αντίθετοι στην «επένδυση» του χρυσού» τονίζει η Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξ/πολης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δηλώνει ότι η θέση του παραμένει εναντίον της λειτουργίας της εταιρείας των Χρυσωρυχείων Θράκης και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο. Κείμενο κάλεσμα στο συλλαλητήριο κυκλοφόρησε και ο σύ6λλογος γονέων και Κηδεμόνων Αλεξ/πολης, το δικό του κάλεσμα απευθύνει και το Δίκτυο Εθελοντών Δασοπροστασίας Έβρου, συμπαραστέκεται στον αγώνα και το Εργατικό κέντρο, αν και δεν έκανε κάποια ενέργεια, προκειμένου να διευκολύνει όσους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα τοπ ήθελαν να κατέβουν στο δρόμο.