Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ρομπόλης: «Η Θράκη πρέπει να ξεφύγει από τη μιζέρια της ταμπέλας ‘παραμεθόριος’»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ «ΓΝΩΜΗ» Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Της Κικής Ηπειρώτου

Να πουν όχι στη μιζέρια της ταμπέλας «παραμεθόριος περιοχή» και να κάνουν στροφή στις δυνατότητες που προσφέρει η σημαντική γεωστρατηγική θέση της Θράκης, κάλεσε τους τοπικούς φορείς ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, από την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Ρομπόλης βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου, στα πλαίσια του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας, αναφορικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θράκης.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο καθηγητής κ. Ρομπόλης σημείωσε πως το περιφερειακό και τοπικό παραγωγικό και κοινωνικό κεφάλαιο, δηλαδή οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να σχεδιάσουν τις κατευθύνσεις μιας περιφερειακής ανάπτυξης, με σεβασμό στην νομοθεσία, είτε την ασφαλιστική είτε την εργατική, είτε την συνδικαλιστική, είτε την εισοδηματική.
Ο κ. Ρομπόλης ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό, οι τοπικοί φορείς να αποτινάξουν από την σκέψη και τον σχεδιασμό τους την έννοια της «παραμεθορίου».
«Από το 1950 και μετά, η όποια περιφερειακή ανάπτυξη είχαμε στην περιφέρεια ήταν στα πλαίσια μιας στρατηγικής, ότι θέλαμε να αναπτύξουμε μια παραμεθόρια περιοχή. Μπορούμε ακόμη και σήμερα στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα να μιλάμε για την ΑΜΘ για μια παραμεθόριο περιοχή; Ή μήπως για μια γεωστρατηγική περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος, η οποία μπορεί να γίνει μια αναπτυξιακή περιοχή για όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης; Εάν απαντήσουμε το δεύτερο, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι όποιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, είτε από την πλευρά των πολιτικών, είτε από την πλευρά των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Δηλαδή θα πρέπει να φύγουμε από μια μιζέρια περιφερειακής ανάπτυξης μιας παραμεθορίου περιοχής και να πάμε πλέον σε αναβάθμιση της περιοχής».

«Τα κίνητρα και το ΕΣΠΑ δεν βοήθησαν την περιοχή…»

Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα όποια κίνητρα έδινε το κράτος για τη δημιουργία επιχειρήσεων, δεν συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία αναπτυξιακών διεξόδων.
«Από την αξιολόγηση αυτών των κινήτρων διαπιστώνουμε ότι δεν βοήθησαν την μακροχρόνια εγκατάσταση των επιχειρήσεων. Εάν πάτε στις βιομηχανικές ζώνες θα δείτε γεμάτα βιομηχανικούς σκελετούς. Μήπως, επομένως, χρειάζεται μια άλλου τύπου δημόσια παρέμβαση, σε όλες αυτές τις περιφέρειες που θέλουμε να αναπτύξουμε; Κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να δημιουργήσουμε έργα  υποδομών, δίκτυα σιδηροδρομικά ,ηλεκτρονικά, οπτικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας παραγωγικής και αναπτυξιακής περιφέρειας, με άλλους όρους. Σε ένα άλλο  πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να προσανατολιστούμε και όχι σε αυτό που είχαμε μέχρι σήμερα».
Παράλληλα, όπως ανέφερε, μελετώντας το επιχειρησιακό σχέδιο 2007-2013 που εκπόνησε η Περιφέρεια ΑΜΘ, «διαπιστώσαμε ότι έχουν αναδείξει τα δυνατά και αδύνατα σημεία στην περιοχή κι ότι υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να γίνονται όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Δηλαδή επιχειρήσεις ατάκτως ερριμένες, μέσα στο γεωγραφικό χώρο. Αντίθετα, θα πρέπει να μεταμορφώσουμε αυτό που λέμε παραγωγικό σύστημα, με τη δημιουργία clusters, δηλαδή με την δημιουργία ολοκληρωμένων συμπλεγμάτων δραστηριοτήτων προκειμένου ακόμη και μικρές επιχειρήσεις των 5η 10 ατόμων εάν  πάνε μέσα σε μια διαδικασία clusters   θα είναι και παραγωγικές και ανταγωνιστικές ,όχι μόνο μέσα στην εσωτερική οικονομία αλλά και στην διεθνή οικονομία».

Όχι στις ΕΟΖ

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο καθηγητής κ. Ρομπόλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών.
«Από την αξιολόγηση των εμπειριών των ΕΟΖ και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, φαίνεται ότι οι ΕΟΖ με τους όρους και τις προϋποθέσεις  που γίνονται δεν μπορούν  να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη μιας περιφερειακής αναπτυξιακής διαδικασίας. Στην ουσία αποτελούν ειδικά καθεστώτα όπου ιδιαίτερα τους ενδιαφέρει η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η μειωμένη φορολογία η μείωση των μισθών. Με αυτά τα δεδομένα εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει περιφερειακή ανάπτυξη ούτε οικονομική ανάπτυξη».