Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Mε 168 "ναι" το πολυνομοσχέδιο των απολύσεων - Ψήφισαν κατώτατο μισθό 427 ευρώ

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή όσων προβλέπονται από το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο, καθώς και για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι η τροπολογία που αφορά τα ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους προβλέπει καθαρές αμοιβές ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.

Η τροποποίηση αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρασε εν μέρει τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για προσωρινά απασχολούμενους στους ΟΤΑ και μείωση εργοδοτικών εισφορών. Με άλλη τροπολογία γίνεται παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία.
Τελικά, το άρθρο του πολυνομοσχεδίου έγινε δεκτό επί της αρχής και επί του άρθου κατά πλειοψηφία: "Ναι" ψήφισαν 168 βουλευτές, "όχι" 123 και "παρών" 1.
Το σχέδιο νόμου υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καθώς και οι προερχόμενοι από τη ΝΔ ανεξάρτητοι βουλευτές Κ.Μαρκόπουλος και Θ.Σολδάτος. Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, είπε: "κάτι σημαίνει αυτό".
Το νομοσχέδιο καταψήφισε το σύνολο των βουλευτών της Αντιπολίτευσης.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές τα μέλη του κινήματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης υπερψήφισαν τις τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο. Το ίδιο έκαναν και οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Σολδάτος.