Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Εξετάσεις τέλος, στο Κέντρο Αναφοράς AIDS Β. Ελλάδος!

Σταμάτησαν οι αιμοληψίες και οι εξετάσεις που επιβεβαιώνουν αν κάποιος είναι φορέας της HIV λοίμωξης στο Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος! Λόγω της έλλειψης κονδυλίων, για τέταρτη εβδομάδα το Κέντρο Αναφοράς, όπου προσέρχεται καθημερινά πληθυσμός από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, δεν μπορεί να προχωρήσει σε διάγνωση της λοίμωξης.
 Όπως εξήγησε στο «www.agelioforos.gr» ο διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Νικόλαος Μαλισιόβας, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η σύμβαση του Κέντρου με το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ανανεώθηκε και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν κονδύλια για τη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων.
«Από τις 3 Απριλίου 2013 το Κέντρο Αναφοράς AIDS Β. Ελλάδος αδυνατεί να υποστηρίξει τη διάγνωση της HIV λοίμωξης στα άτομα που προσέρχονται καθημερινά σ΄ αυτό αναστέλλοντας προσωρινά τις αιμοληψίες και τις εξετάσεις επιβεβαίωσης της HIV λοίμωξης σε δείγματα που αποστέλλονται από αιμοδοσίες, περιφερειακά νοσοκομεία, μαιευτήρια και άλλες μονάδες υγείας της Βόρειας Ελλάδας», αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο που έστειλε ο κ. Μαλισιόβας στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 4 Απριλίου.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου ζητούσε να ενημερωθούν τόσο το κοινό όσο και τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, παρακαλώντας παράλληλα το ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Στη συνέχεια, με έγγραφό του το Γραφείο ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τις αρμόδιες ΥΠΕ (υγειονομικές διοικήσεις όπου υπάγονται διοικητικά τα νοσοκομεία) για να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα στα νοσοκομεία. Ωστόσο, λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα και τα δείγματα που αποστέλλονται στο Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος εξακολουθούν να μην εξετάζονται.
«Η σύμβαση του ΑΠΘ με το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν μέχρι το Μάρτιο. Από τότε δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Παρόλο που έχω απευθυνθεί μέχρι και στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, δεν υπήρξε απάντηση για ενδεχόμενη χρηματοδότηση. Ετσι, δεν μπορούμε να κάνουμε επιβεβαίωση των νέων περιστατικών που βγαίνουν θετικά, στο μαζικό πληθυσμό. Σε κάποιες περιπτώσεις κάνουμε επιβεβαίωση αλλά με διαφορετικό τρόπο (ιικό φορτίο). Εξακολουθούμε όμως να παρακολουθούμε τους ασθενείς που είχαμε», διευκρίνισε ο κ. Μαλισιόβας.

Αγγελιοφόρος