Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Άθλιες οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών της Θράκης

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Ζουν χωρίς φως, θέρμανση, εξαερισμό, με ελλιπή διατροφή και περιορισμένη δυνατότητα σωματικής κίνησης. Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης στη χώρα μας ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται στους ίδιους χώρους με τους ενήλικες, χωρίς ίχνος προστασίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους καταγράφουν τα κενά που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες αρχές για να διασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των υπό κράτηση μεταναστών.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2013 η οργάνωση προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε χώρους κράτησης στον Έβρο (Φυλάκιο, Τυχερό, Φέρες, Σουφλί), στην Κομοτηνή (κέντρο κράτησης Κομοτηνής και Νέος Ίασμος) και στο Παρανέστι Δράμας.
Σε αυτό το διάστημα οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν 1.908 ιατρικά περιστατικά, ενώ έγινε παραπομπή 231 περιστατικών για δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Οι συχνότερες διαγνώσεις αφορούσαν δερματικές ασθένειες (19,6%), λοιμώξεις του αναπνευστικού (15,8%), γαστρεντερικά προβλήματα (14,6%), μυοσκελετικά προβλήματα (13,8%), ψυχικές και ψυχιατρικές διαταραχές (5,1% και 2,5%). Τέλος καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά τραυματισμών-ακούσιων (4,1%) και εκούσιων (3%).

Ιατρικά προβλήματα κρατουμένων

Όπως τονίζει η οργάνωση ο συγκεκριμένος πληθυσμός παρουσιάζει ως επί το πλείστον προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κράτηση και την απουσία συστηματικής ιατρικής μέριμνας.
Από τα πιο σοβαρά περιστατικά που αντιμετώπισαν οι ιατρικές ομάδες στους χώρους κράτησης ήταν κρούσματα ψώρας, διαβήτης, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, σοβαρή αρθρίτιδα, επιληψία, ψυχικές διαταραχές, περιστατικά αυτοτραυματισμών, απόπειρες αυτοκτονίες. Κατέγραψαν, επίσης, περιστατικά ακούσιων τραυματισμών που συνδέονται με τις ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης και περιστατικά εκούσιων τραυματισμών που οφείλονται σε άσκηση σωματικής βίας.

Κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων πολλές φορές στους ίδιους χώρους με τους ενήλικες. Καταγράφηκαν δεκάδες περιπτώσεις νεαρών ατόμων που δήλωσαν ανήλικοι και είναι πιθανό να έχουν λανθασμένα καταγραφεί ως ενήλικες. Δεδομένης της έλλειψης πρωτοκόλλου που να ορίζει τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και τη διαδικασία εξακρίβωσης της ανηλικότητας τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά που για τον οποιονδήποτε λόγο καταγράφηκαν λανθασμένα ως ενήλικες παραμένουν κρατούμενα για μήνες σε απαράδεκτες συνθήκες και χωρίς καμία προστασία.

Τα σοβαρότερα κενά των κέντρων
Τα σοβαρότερα κενά που εντόπισε η οργάνωση στα κέντρα κράτησης που επισκέφθηκε είναι:
  • Διακοπή για διάστημα μηνών της παροχής ιατρικής βοήθειας
  • Σοβαρά εμπόδια στη διασύνδεση με τις τοπικές μονάδες υγείας
  • Σοβαρή ανεπάρκεια του συστήματος προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
  • Απουσία πρόβλεψης για άμεση άρση της κράτησης σοβαρών ιατρικών περιστατικών
  • Ανεπαρκέστατες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης
  • Πολύ μεγάλος χρόνος κράτησης
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν ότι οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ κατώτερες των ελάχιστων προδιαγραφών και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων αλλά και σε υποτυπώδεις χώρους κράτησης υπό την ευθύνη του Λιμενικού Σώματος.
Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και στα νησιά και δημιουργίας χώρων προσωρινής φιλοξενίας σε συνέχεια της λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Πρώτης Υποδοχής που λειτουργεί από τον Μάρτιο στον Έβρο.