Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η Σαμοθράκη τιμά τη Νίκη της

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΦΤΕΡΩΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

150 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ένας Σαμόθραξ εργάτης που συμμετείχε στις ανασκαφέςτου Charles Champoiseau, (επικεφαλής του γαλλικού προξενείου στην Αδριανούπουλη), στην Παλαιάπολη, φώναξε «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!». Ένα από τα σημαντικότερα αγάλματα στον κόσμο! Το πιο αναγνωρίσιμο και ίσως το πιο επιβλητικό έκθεμα του Μουσείου του Λούβρου. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που κάνει τη Σαμοθράκη περήφανη μάνα γη. 150 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανακάλυψη ενός από τα γνωστότερα έργα της ελληνικής τέχνης, της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης.
Με αφορμή την επέτειο ανακάλυψης του εκπληκτικού αγάλματος, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και της ΙΘ Εφορίας Αρχαιοτήτων και την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης, διοργανώνει ένα μοναδικό τετραήμερο εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκινούν σήμερα 26 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 29 Ιουλίου, και απευθύνονται στο κοινό της Σαμοθράκης και στους επισκέπτες που θα βρίσκονται στο νησί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Το τετραήμερο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με την επιστημονική ευθύνη του Αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα τη ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ως πηγή έμπνευσης στην τέχνη (κινηματογράφος, λογοτεχνία, ζωγραφική, ποίηση κλπ)
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ για ενηλίκους και παιδιά, στον Αρχαιολογικό χώρο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ με θέμα τη ΝΙΚΗ,
ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ του Δήμου Αβδελιώδη και Μαθητικού Ντοκιμαντέρ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ από την παιδική χορωδία  ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΓΕΝΝΕΣΙΣ