ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ένας από τους πλέον αξιόλογους εκπροσώπους της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρος και η ομάδα του, που απέσπασαν το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό, για την ιδέα της PNEUMOGENESIS η οποία εστιάζει στη χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων.
Τα κύτταρα αυτά μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, στην οποία ο ιστός βαθιά μέσα στους πνεύμονες γίνεται ουλώδης και παχυσμένος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται στην επαρκή πρόσληψη οξυγόνου. Η νόσος αυτή μεταφράζεται ουσιαστικά σήμερα σε καταδίκη για τον ασθενή, αφού η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι τρία-πέντε έτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για άλλες αναπνευστικές νόσους – «μάστιγες» του πληθυσμού, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πλήττει το 8%-10% του πληθυσμού, αλλά και για γενετικές νόσους όπως η κυστική ίνωση.
«Πώς ένας καινοτόμος λαός όπως οι Έλληνες, με τόσο άξια μυαλά, με τέτοια φιλελεύθερη σκέψη, τόσο μπροστά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να είναι τόσο πίσω ως χώρα;» διερωτήθηκε ο καταξιωμένος Έλληνας επιστήμονας, κ. Στέλιος Καβαδίας, καθηγητής Επιχειρησιακού Μάνατζμεντ και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, κατά την εκδήλωση της βράβευσης των τριών πρώτων επιστημονικών ομάδων που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής.
«Η ανάδειξη των τελικών 10 υποψηφίων και εξ αυτών η ανάδειξη των 3 νικητών ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο για όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς όλες οι ιδέες ήταν εξαιρετικές, απόδειξη του ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν προβάδισμα σε καινοτόμες ιδέες, και αναζητούν διεξόδους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στην χώρα μας. Με την κατάλληλη στήριξη τόσο από την Πολιτεία όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η υγεία και η βιοτεχνολογία να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την χώρα τα επόμενα χρόνια» είπε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.
Τα άλλα βραβεία
Το 1ο βραβείο το οποίο συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ, δόθηκε στην ομάδα ΜirOculus, επικεφαλής της οποίας είναι η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Φωτεινή Χριστοδούλου, ενώ συμμετέχουν άλλοι τέσσερις φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου. Η ομάδα δημιούργησε μια συσκευή για εξέταση αίματος, η οποία μέσα σε μια ώρα και με ελάχιστο κόστος θα δείχνει όχι μόνο αν ένας ασθενής εμφανίζει καρκίνο αλλά και τον υπότυπο, καθώς και το στάδιο της νόσου του. Είναι πολύ σημαντικό ότι το κόστος της συσκευής που δημιούργησε η ομάδα είναι της τάξεως των 500 δολαρίων, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο μηχάνημα σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 20.000 δολάρια. Σημαντικό είναι επίσης ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξέταση θα μπορούν να καταγράφονται από την κάμερα ενός smartphone και οι εικόνες θα αποστέλλονται σε λογισμικό cloud, ώστε να ολοκληρώνεται η ανάλυση που επιτρέπει τη διάγνωση.
Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκαν τρεις νέοι ερευνητές (πρόκειται για τους Αντώνη Κουρή, Χρήστο Μπεργελέ και Ιωάννα Καστανιώτη) οι οποίοι κατασκεύασαν ένα φορητό σπιρόμετρο το οποίο λειτουργεί μαζί με το έξυπνο κινητό του χρήστη και πραγματοποιεί πλήρη σπιρομέτρηση και αποστολή των δεδομένων μέσω διαδικτύου στον θεράποντα ιατρό. Το Pneumo, όπως το ονόμασε το σπιρόμετρο η ομάδα, δεν χρειάζεται μπαταρίες και συνεργάζεται ασύρματα με το smartphone.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ