Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Θράκη: Η ευλογιά «θέρισε» 1.500 κτηνοτροφικές μονάδες

Στην αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς στα αιγοπρόβατα και στην καθυστέρηση αποζημίωσης των πληγέντων 1.500 κτηνοτρόφων της Θράκης για την απώλεια των ζώων, αναφέρονται οι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου και Θωμάς Ψύρρας, σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, αναφέρονται στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση και διαχείριση της ζωονόσου, το πρώτο κρούσμα της οποίας εμφανίστηκε αρχικά στις 16 Αυγούστου στον Έβρο και στη συνέχεια στη Λέσβο, στη Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνουν, «η εμφάνιση της ευλογιάς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία», ενώ υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήταν αρκετά. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως τις 8 Ιανουαρίου 2014 θανατώθηκαν 15.440 ζώα 100 εκμεταλλεύσεων και 55.080 ζώα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης των 3 χιλιομέτρων και άλλα 142.446 ζώα σε ζώνες των 10 χιλιομέτρων.
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις της ασθένειας έπληξαν 40 οικισμούς και περισσότερες από 1.500 μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες, τονίζοντας πως «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαμήνυσε από το Νοέμβριο του 2013 ότι θα αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι θανάτωσαν τα ζώα τους, αλλά και αυτοί που κρατούν τα αιγοπρόβατα σταβλισμένα. Όμως μέχρι σήμερα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί, γεγονός που τους κρατά μακριά από την παραγωγική δραστηριότητα».
Και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό πώς θα αντιμετωπίσει τα αυξημένα κρούσματα, πότε θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και πώς θα αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες που ασχολούνται με την καταπολέμηση της νόσου των ζώων.