Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Στο μεσαίωνα ολοταχώς…

Του Γιώργου Πανταζίδη

Έντονες αντιδράσεις ξεσήκωσε η χθεσινή δεκάμηνη καταδίκη με αναστολή του Φίλιππου Λοϊζου, εμπνευστή του "Γέροντα Παστίτσιου", για "καθύβριση θρησκεύματος". Το (μη) θέμα αναδείχθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής –και νυν θαμώνα των ελληνικών φυλακών– Χρήστο Παππά, με ερώτησή του στη Βουλή. Επειδή τότε δεν ξέραμε (;) πως η ΧΑ είναι ένα ναζιστικό κόμμα με συμμορίτικη δράση, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αυτόματα και μέσα σε λίγες μέρες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε και συνέλαβε τον επικίνδυνο εγκληματία.

"Άνθρωπος καταδικάστηκε σε φυλάκιση στην Ελλάδα για διακωμώδηση μοναχού", σχολιάζει το πρακτορείο Reuters Στο ίδιο ύφος και η εφημερίδα Guardian σχολιάζει: "Χιλιάδες Έλληνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη σύλληψη (του Φ. Λοϊζου) το 2012", ενώ τονίζεται ότι οι κατηγορίες εναντίον του συγκροτήθηκαν έπειτα από σχετική ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, και συγκεκριμένα του Χρήστου Παππά.
Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής στην Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "Η καταδικαστική απόφαση για τον "Γέροντα Παστίτσιο" αποτελεί ντροπή και για την ελευθερία και για τη δημοκρατία".
"Στο μεσαίωνα ολοταχώς" σχολιάζει και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
 Η ΕΕΔΑ, κάνει λόγο αμφισβήτηση της ελευθερίας του λόγου από τους πολιτειακά εντεταλμένους προστάτες της, και σημειώνει ότι πρέπει να καταργηθούν παρωχημένοι νόμοι. «Έχοντας αγωνιστεί σε ανύποπτο χρόνο για την ελευθερία του λόγου και της τέχνης καθώς και για τον απεγκλωβισμό του κράτους και του δικαίου από το βραχνά της θεοκρατίας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διακατέχεται όχι πια από απλή ανησυχία, αλλά δυστυχώς από βεβαιότητα για μια θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Η απόφαση δείχνει ότι η ελευθερία του λόγου, θεμελιώδης πυλώνας της κοινωνικής συμβίωσης σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, τελεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τους καταστατικούς εχθρούς της δημοκρατίας αλλά από τους πολιτειακά εντεταλμένους προστάτες της».