Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

«Κύριοι, πήγαμε άπατοι»: Απεργία-διαμαρτυρία για την κυριακάτικη εργασία αύριο

Οι «Λευκές Νύχτες» και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνιστούν τα νέα ψιμύθια της χειμαζόμενης αγοράς. Το υπουργείο Ανάπτυξης εμμένει με συγκινητική προσήλωση στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, επιστρατεύοντας το επιχείρημα της τόνωσης του εμπορίου και της συνακόλουθης αύξησης του τζίρου, παραγνωρίζοντας όμως με χαρακτηριστική ευελιξία το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που παρέμειναν ανοιχτά τις Κυριακές δεν πέτυχε την κάλυψη ούτε των βασικών εξόδων λειτουργίας του. Και πώς άραγε θα μπορούσε να είναι αλλιώς;
Όπως επισημαίνει στο UNFOLLOW ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος, «το 95% των επιχειρήσεων στο χώρο του εμπορίου απασχολούν έως και τέσσερις υπαλλήλους. Από το σύνολο δε των 500.000 εργαζομένων σχεδόν οι μισοί δηλαδή περίπου 250.000 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών. Ένα ποσοστό επίσης της τάξεως του 20-25% απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι των τεσσάρων ωρών ημερησίως (ωράριο που ουδέποτε τηρείται) απασχολούνται με μισθούς της τάξεως των 200 και 250 ευρώ. Χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν σε κυριακάτικη εργασία ούτε πληρώθηκαν ούτε έλαβαν ρεπό».
Για αυτούς τους λόγους, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων προτίθεται να προσφύγει, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ προγραμματίζεται και εθνική συνδιάσκεψη επί του θέματος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Ο κόσμος δεν βγήκε για ψώνια αλλά για βόλτα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Το ομολόγησε εξάλλου ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνοντας ευθαρσώς : «Κύριοι, πήγαμε άπατοι».
Τα δεδομένα βεβαίως ανατρέπονται σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων. Και αυτό καθώς, ανεξαρτήτως του κέρδους που αυτές επιτυγχάνουν κατά τη λειτουργία τους τις συγκεκριμένες ημέρες, ο εκτοπισμός από την αγορά μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην επιβάρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας συνιστά από μόνο του ένα πολύτιμο δώρο.
«Η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας το γεγονός των νέων λουκέτων στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και των χιλιάδων απολύσεων που η επιβολή του μέτρου αναμένεται να επιφέρει. Προκηρύσσει επίσης για αύριο, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι (Σύνταγμα και Ερμού).
Για «εμπαιγμό της κοινωνίας» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ «όταν επικαλούνται για την εφαρμογή του μέτρου την τόνωση της αγοράς αυτοί, που με τις άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις, τις φοροεπιδρομές και τα χαράτσια έχουν μειώσει δραματικά τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Με το μέτρο των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές ισοπεδώνουν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων, απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Ντίνα Ιωακειμίδου
http://unfollow.com.gr/web-only/8949-kyri/