Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για το μέλλον της Σαμοθράκης

Της Κικής Ηπειρώτου

Με ενότητα και ομοφωνία προχωρούν δημοτικό συμβούλιο, φορείς και κάτοικοι της Σαμοθράκης στον αγώνα για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί. Σε ευρεία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου και συμμετοχή επαγγελματιών, φορέων και πολιτών, το απόγευμα της Παρασκευής, συμφωνήθηκε να συσταθεί δεκαμελής επιτροπή που θα αναλάβει να επεξεργαστεί τις προτάσεις που κατατέθηκαν από πολίτες, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ Σαμοθράκης.
Η διαδικασία είχε χαρακτηριστικά λαϊκής συνέλευσης, στη διάρκειατης οποίας έγινε ενημέρωση
για τις επιπτώσεις που προκαλεί η μείωση των κονδυλίων που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το νησιωτικό δήμο, ενώ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χανός, τόνισε πως θα είναι «καταστροφικές» οι συνέπειες από τη σχεδιαζόμενη μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες του δήμου. Ειδική αναφορά και ανησυχία εκφράστηκε για το θέμα της υποβάθμισης του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης, που, όπως επεσήμαναν οι κάτοικοι, θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια του νησιού αλλά και στο κρίσιμο ζήτημα της διακομιδής έκτακτων περιστατικών υγείας των κατοίκων.
Η ανταπόκριση των Δημοτών σε ότι αφορά την προσέλευση ήταν εντυπωσιακή.
Από τους κοινωνικούς φορείς του νησιού σοβαρή και τεκμηριωμένη ήταν η παρουσία του συλλόγου των Επαγγελματιών του νησιού που κατέθεσαν και στοιχεία και προτάσεις. Χρήσιμη και τεκμηριωμένη ήταν και η παρουσία του Επιμελητηρίου Έβρου.
Παραβρέθηκε επίσης και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Τζανίδης που δήλωσε φίλος του νησιού και έκανε μια χρήσιμη και αισιόδοξη παρέμβαση.
Από τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ Σαμοθράκης με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις που τις παρουσίασε ο Συντονιστής της οργάνωσης κ. Κατεργάρης Δημήτρης. Το κείμενο της γραπτής ομιλίας του κατατέθηκε στο προεδρείο ως Υπόμνημα. Κατά την συζήτηση, από πολλούς ομιλητές έγινε η παρατήρηση ότι τέτοιες ανοιχτές συνελεύσεις θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά στο μέλλον και ότι αυτή η συγκεκριμένη λαϊκή συνέλευση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, πριν φτάσουν τα πράγματα μέχρις εδώ.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά του Δήμου έγινε η παρατήρηση από ομιλητές ότι εκτός από την κρατική χρηματοδότηση υπάρχει και η ανάγκη της είσπραξης από τον Δήμο των τελών ύδρευσης και άλλων πόρων.
Τέλος, αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα από την λαϊκή συνέλευση η έκδοση ψηφίσματος από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και η σύσταση κατόπιν αυτοπροτάσεων των ίδιων των δημοτών, δεκαμελούς επιτροπής αγώνα.


Με πληροφορίες από τον Β. Σπιτάλα
φωτο: http://samothrakisnea2.blogspot.gr)