Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Βγήκαν στο πεζοδρόμιο του ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ Αλεξανδρούπολης με κεράσματα …κηδείας

Σιγοσβήνει η δημόσια υγεία, περίθαλψη και ασφάλιση καθώς και οι δομές πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα και ο Έβρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η χθεσινή πρωινή εικόνα έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ στην Αλεξανδρούπολη, δεν ήταν η συνηθισμένη. Και πως θα μπορούσε να ναι, ενόψει του σφραγίσματος της δομής υγείας από χθες και για ένα μήνα, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ο κόσμος ήταν στο πεζοδρόμιο και όχι στο κτίριο. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό καθώς και αλληλέγγυοι του αγώνα τους, (φανερή η παρουσία μελών του ΠΑΜΕ) συγκεντρώθηκαν έξω από γραφεία επί οδού Ανατολικής Θράκης και προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου. Χαρακτηριστική εικόνα, η κοπή βασιλόπιτας από τη διοίκηση του τοπικού καταστήματος ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ και το μοίρασμα κονιάκ και σοκολατένιων ελιών, σαν σε κηδεία …

Εντολή λουκέτου με συνοπτικές διαδικασίες

Αρον άρον, πριν καν δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο νόμος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου, το υπουργείο Υγείας με εντολή βάζει λουκέτο σε όλες τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ! Με υπηρεσιακό έγγραφο που απέστειλε χθες προς όλους τους διευθυντές των μονάδων του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας ο πρόεδρός του Δημήτρης Κοντός ζητά μέχρι τη Δευτέρα να σφραγιστούν και να κλείσουν αφού πρώτα συγκεντρωθεί και παραδοθεί το υλικό που διαθέτουν.

Δεν παραδίδουν οι γιατροί τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν από το πρωί γιατροί και εργαζόμενοι του οργανισμού, αντιδρώντας στο κλείσιμό τους για έναν μήνα προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.
Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα κλειδιά των πολυϊατρείων με τον Αδ.Γεωργιάδη να δηλώνει: «Αν δεν γίνει παράδοση και υπάρξουν καταστροφές ή απώλειες, θα χρεωθούν αυτοί που δεν τα παρέδωσαν».
Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως έχει ζητήσει να μην υπάρξει καμία παρέμβαση της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι πολίτες στις 30 μέρες που θα παραμείνουν τα πολυϊατρεία κλειστά θα εξυπηρετούνται με τον τρόπο που εξυπηρετούντο τους τρεις μήνες της απεργίας των γιατρών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι όσοι γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους και παρουσιαστούν σε έναν μήνα, θα προσκληθούν όλοι στον νέο φορέα, ενώ στα κενά που θα προκύψουν, θα προσληφθούν γιατροί επί συμβάσει.
Μιλώντας στο Mega, o κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Aν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν ανταρσία και θα γίνουν ήρωες, μην ονειρεύονται. Δεν θα κάνουμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταγράψει όλα τα μηχανήματα και τα υλικά των πολυϊατρείων. Κάθε καταστροφή του ενός ευρώ, θα καταλογισθεί σε αυτόν, που δεν παρέδωσε.»
Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα παραδοθούν σε ποσοστό 99%.