Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Δράση επαγγελματικού προσανατολισμού και ενημέρωσης των μαθητών για το ρόλο του Αεροδρομίου "Δημόκριτος"

Δραστηριότητα με θέμα : “Σχολικές πτήσεις” Ημέρα Σταδιοδρομίας και Σχολικών δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί για μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, το Σάββατο 12 Απριλίου 2014 από τις 15:00 έως τις 18:00, στο χώρο του Διεθνή αερολιμένα «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για μια δράση επαγγελματικού προσανατολισμού και ενημέρωσης των μαθητών για το ρόλο του Αεροδρομίου που σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα της ΠΑΜΘ σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Έβρου
(Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Αλεξανδρούπολης και Υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων) και την πολύτιμη υποστήριξη της αεροπορίας Αιγαίου, της πολεμικής αεροπορίας, της Egnatia aviation και του αερολιμενάρχη και του στελεχιακού δυναμικού του Αερολιμένα Δημόκριτος.
Η ημέρα σταδιοδρομίας και σχολικών δραστηριοτήτων έχει ως στόχο την γνωριμία των παιδιών με τα αεροπορικά επαγγέλματα και την εργασιακή πραγματικότητα τους, τη λειτουργία του αεροδρομίου, τις ειδικότητες που απασχολούνται σ΄ αυτό. Τέσσερις διαφορετικές ομάδες μαθητών, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του αεροδρομίου, να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα όπως π.χ. του πιλότου, της αεροσυνοδού, του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, του αερολιμενάρχη κ.ά., να παρακολουθήσουν ενημερωτικές ομιλίες- παρουσιάσεις επαγγελμάτων, προβολές και ξεναγήσεις στα τμήματα και τις λειτουργίες του αεροδρομίου και να έχουν προσωπικές συνεντεύξεις με τους επαγγελματίες. Επίσης, θα εμπλακούν σε δραστηριότητες όπως η διαδικασία ελέγχου του ταξιδιώτη και των αποσκευών, οι κανόνες ασφάλειας στην πτήση αλλά και θα ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών στις αερομεταφορές καθώς και το βαθμό σύνδεσης αεροδρομίου με τον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια, ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την μελλοντική επαγγελματική επιτυχία των εφήβων, καθώς η πληθώρα των γνώσεων, η ανάπτυξη της ειδίκευσης και η όξυνση του προβλήματος της ανεργίας οδηγεί τους νέους από τα τελευταία σχολικά έτη να επιλέξουν μέσα από μια πληθώρα επαγγελμάτων, το επάγγελμα που θα ήθελαν να ασκήσουν στο μέλλον και το οποίο θα τους παρέχει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Έχοντας υπόψη, το σημαντικό ρόλο που επιτελεί ο Διεθνής Αερολιμένας «Δημόκριτος» και οι αεροπορικές υπηρεσίες γενικότερα στη δημιουργία Οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή σαν και τη δική μας, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διοργάνωση αυτή που αφορά στην ενημέρωση των νέων για νέες επαγγελματικές προοπτικές και διεξόδους στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη εργασιακή πραγματικότητα.