Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

30 χιλιάδες Τούρκοι μαθητές γνωρίζουν τη βόρειο Ελλάδα

Πεδίο δόξης λαμπρό για τον τουρισμό και την ανάπτυξή του στη Βόρειο Ελλάδα, αποτελούν οι σχολικές εκδρομές Τούρκων μαθητών που φθάνουν κατά χιλιάδες. Οι βάσεις τέθηκαν ήδη από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει από τη θεώρηση βίζας τα παιδιά κάτω των 12 ετών, κάτι που μέχρι πρότινος κόστιζε 120 ευρώ. Επρόκειτο για πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου στην περιοχή, ώστε να υπάρξει καθεστώς αντίστοιχο των νησιών, με τελικό στόχο να υπάρξει εισροή τουριστικού ρεύματος από την Κωνσταντινούπολη, που εκφράζει μεγάλο ενδιαφέρον για την Βόρεια Ελλάδα, λόγω απόστασης. 
Το 2013 ήταν ενδεικτικό των προοπτικών που μπορεί να έχει αυτός ο τομέας, αφού τη Βόρειο Ελλάδα επισκέφτηκαν 30 χιλιάδες μαθητές, ενώ οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί ήταν γύρω στις 100 χιλιάδες, αλλά εγκρίθηκαν οι 30 χιλιάδες. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έγραφαν τότε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης που σχετίζεται με τη βίζα
«Πάνω από 100.000 Τούρκοι μαθητές αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να επισκεφθούν την Ελλάδα συνοδευόμενοι από δασκάλους και γονείς στο πλαίσιο των σχολικών τους εκδρομών. Η απόφαση για μαζική εισροή Τούρκων μαθητών δημοτικών σχολείων προήλθε μετά την ενέργεια της Ελληνικής κυβέρνησης να απαλλάξει από τη θεώρηση βίζας τα παιδιά κάτω των 12 ετών, κάτι που μέχρι τώρα κόστιζε 120 ευρώ. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνόφωνης εφημερίδας «Απογευματινή», η οποία εκδίδεται και κυκλοφορεί στην Κωνσταντινούπολη, μετά την εξέλιξη αυτή, σε πρώτη φάση περίπου 800 σχολεία ζήτησαν να φέρουν τους μαθητές τους στην Ελλάδα για διακοπές, ενώ αναμένεται στα επόμενα χρόνια να ακολουθήσουν και άλλα σχολεία από τα χιλιάδες που λειτουργούν στην πόλη των 15 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν για το θέμα οι συντάκτες του περιοδικού ‘Travel Magazine’, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών έχει ως πρώτη επιλογή περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας».

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Από τους πρωταγωνιστές της προσπάθειας προσέλκυσης Τούρκων μαθητών στη Βόρειο Ελλάδα ο Εβρίτης πρόεδρος Ένωσης Καππαδοκικών σωματείων Ελλάδας Φάνης Ισαακίδης. Φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο κ. Ισαακίδης αποκάλυψε πως προέκυψε η ιδέα και τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα «Τα τελευταία 15 χρόνια κάνουμε προσκυνηματικά και τουριστικά ταξίδια στην Καππαδοκία. Βλέπαμε το οικονομικό όφελος που υπάρχει στην περιοχή και έτσι σκεφτήκαμε ως Ένωση Καππαδοκών, ότι αντίστοιχα στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά μνημεία της οθωμανικής εποχής, αλλά και της βυζαντινής εποχής που είναι καλά συντηρημένα, αλλά δεν έχει γίνει σωστή και ολοκληρωμένη προβολή τους προς την Τουρκία. 
Έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία με αρκετούς δήμους στη βόρεια Ελλάδα, γιατί εκεί μπορούσαμε πρώτα να έχουμε τις επαφές. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα πριν ενάμιση χρόνο επισκεφτήκαμε με δώδεκα δημάρχους την Κωνσταντινούπολη. Τη σκέψη μας αυτή τη συζητήσαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο παναγιότατος στηρίζει πάρα πολύ την κίνηση αυτή, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε ένα δίκτυο με μνημεία οθωμανικής και βυζαντινής περιόδου, τα οποία θα πρέπει να επισκέπτονται πλέον οργανωμένα εκδρομές από τη γειτονική χώρα και όχι μεμονωμένα».
Από το ρεπορτάζ του Δήμου Μπακιρτζάκη στην εφημ. "Χρόνος"
Πηγή: http://xronos.gr/detail.php?ID=94019