Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν ψήφισε η Ελλάδα στον ΟΗΕ υπέρ της προστασίας των χρεωκοπημένων κρατών!

Η Ελλάδα παρά το υπέρογκο χρέος της απείχε στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για την δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Στην ψηφοφορία «Ναι» ψήφισαν 124 χώρες, «Όχι» 11, ενώ 41 απείχαν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην ψηφοφορία ουσιαστικά απείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Γερμανίας και της Βρετανίας, της Φινλανδίας και της Τσεχίας που μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιαπωνία ψήφισαν αρνητικά. Δηλαδή η Ελλάδα συντάχτηκε με τα κράτη που δεν θέλουν την προστασία του δημόσιου χρέους από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Η απόφαση του ΟΗΕ χαιρετίστηκε φυσικά από την Αργεντινή η οποία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Εκ μέρους αυτών που διαφωνούσαν ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η ψήφιση ενός μηχανισμούς αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών θα προκαλούσε οικονομική ανασφάλεια που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ανεπτυγμένες χώρες. Συνεχίζοντας την ομιλία του ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ήδη μηχανισμός υποστήριξης των κρατών που βρίσκονται σε δυσκολία και αυτός είναι το ΔΝΤ.
Στην Ελλάδα που φαίνεται ότι καιγόμαστε πολύ για την οικονομική ασφάλεια των ανεπτυγμένων κρατών έχουμε ζήσει από πολύ κοντά την καλοσύνη του μηχανισμού υποστήριξης που ονομάζεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για αυτό φαίνεται ότι καταψηφίσαμε.
Η είδηση αυτή φυσικά επισημάνθηκε μόνο από πολύ λίγες ιστοσελίδες (όπως η Αυγή) και μέλη των κοινωνικών δικτύων (όπως ο @Galaxyarchis).

Τι γράφει η "Αυγή" που αποκάλυψε το θέμα: 


"Πραγματικά σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για όλους τους Αργεντινούς. Σήμερα θα πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι". Με μια θριαμβευτική ανάρτηση στο facebook χαιρέτησε η Πρόεδρος της Αργεντινής την χθεσινοβραδινή απόφαση 68/304 του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία διεθνής σύμβαση για την πτώχευση και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη Συνέλευση του Οργανισμού του χρόνου, οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Η απόφαση πάρθηκε με 124 θετικές ψήφους, 11 αρνητικές και 41 αποχές. "Για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική η συμβολή των G-77 και της Κίνας. Για περισσότερα από 10 χρόνια αυτή η ομάδα χωρών αγωνιζόταν να πετύχει αυτή τη συμφωνία, επιχειρηματολογώντας ότι είναι εφικτή και ζητώντας να μην επαναληφθεί αυτό που γίνεται με τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια στην Αργεντινή. "Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι η Αργεντινή μας άνοιξε τα μάτια και γι' αυτό πιστεύω οτι δικαιούμαστε όλοι να είμαστε περήφανοι σήμερα" έγραψε η Κίρσνερ στο λογαριασμό της και υπογράμμισε την ιστορικότητα της απόφασης."Εκείνοι που ψήφισαν αρνητικά, πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο κόσμο στον οποίο πετούν περισσότερα περιστέρια και λιγότεροι γύπες σε όλους τους τομείς. Έναν πιο ισορροπημένο κόσμο, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις αντιπαραθέσεις" γράφει η Κίρχνερ, απευθυνόμενη στη διεθνή κοινότητα.
Η Πρόεδρος της Αργεντινής στέλνει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας της όμως, τη νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση που την κατηγορούν ότι απομόνωσε τη χώρα της. "Πώς είμαστε απομονωμένοι από τον κόσμο; Εκεί που εκπροσωπείται ο κόσμος, στα Ηνωμένα Έθνη μόλις κέρδισε μια θέση, που δεν είναι η θέση της Αργεντινής, αλλά η θέση των χωρών που έχουν αξιοπρέπεια και που θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα λαών τους . Όλες οι χώρες που δεν θέλουν να εξαπατώνται" γράφει. "Άνθρωποι διαφορετικού χρώματος, θρησκείας, πολιτισμών που ζουν σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και έχουν διαφορετικές ιστορίες, όμως μοιράζονται την κοινή αντίληψη της δικαιοσύνης ψηφίζουν υπέρ της αξιοπρέπειας. Επειδή δεν μπορεί μια φούχτα δισεκατομμυριούχων να πνίγει μια χώρα και να εξοντώνει μια κοινωνία με την απειλή της χρεωκοπίας, βγάζοντας την από τον κόσμο" γράφει η Κίρχνερ.
Η Ελλάδα απείχε από την συγκεκριμένη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, πλην της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Τσεχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που ψήφισαν κατά