Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Αμμανατίδου: “Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των καλλιεργητών τεύτλων από τη διοίκηση της ΕΒΖ με τη μη ανακοίνωση τιμών των τεύτλων”.

Μετά και την πρόσφατη αναστολή λειτουργίας δύο ακόμα εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Σέρρες και Ορεστιάδα, η διοίκηση της εταιρίας συνεχίζει τον εμπαιγμό σε αγρότες – τευτλοκαλλιεργητές και εργαζόμενους.
Ενώ έχει φτάσει η περίοδος συλλογής (καμπάνια), δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το τιμολόγιο της νέας περιόδου με την προσθήκη του εξαγγελθέντος πριμ συνδεδεμένης με την επιστροφή του ποιοτικού παρακρατήματος. Εκτός αυτού, δεν έχει ακόμα καταβληθεί στους παραγωγούς τα οφειλόμενα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης που εκκρεμεί από το 2012 και στην περίοδο της σκληρής οικονομικής κρίσης είναι σημαντικά για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την απόφαση, μετά από γενική συνέλευση των σωματείων παραγωγών, εξαγωγέων και των αγροτικών συλλόγων να μην προσκομίσουν τεύτλα στην έναρξη της καμπάνιας λειτουργίας της ΕΒΖ.
Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, δήλωσε για το θέμα:
«Γινόμαστε θεατές ενός ακόμα επεισοδίου της απαξίωσης και της συντονισμένης προσπάθειας ξεπουλήματος της μοναδικής μεγάλης βιομηχανίας της χώρας, από τη συγκυβέρνηση των μνημονίων και της καταστροφής. Πρέπει επιτέλους να ανακοινωθεί το φετινό τιμολόγιο και να σταματήσει η εταιρία να παίζει με τις ζωές των τευτλοπαραγωγών και των οικογενειών τους, που εκτός των άλλων με το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργούν, θέτουν σε κίνδυνο και τις παραγωγές των επόμενων ετών, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Και η μεγάλη υποκρισία είναι το γεγονός πως ενώ κλείνουν τα δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια του Ομίλου στη νέα ΚΑΠ εντάσσουν την τευτλοκαλλιέργεια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τη στιγμή που η πολιτική των διορισμένων Διοικήσεων τα τελευταία χρόνια είναι αυτή που απαξιώνει την καλλιέργεια βάζοντας πλάτη ώστε να γίνεται εισαγωγή ζάχαρης φασόν για την κάλυψη της εθνικής μας ποσόστωσης. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στηρίζει δυναμικά τους καλλιεργητές τεύτλων, τους εργαζόμενους της ΕΒΖ και τις τοπικές κοινωνίες που βασίζουν την οικονομία τους στην ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας, με σκοπό τη διατήρηση μιας από τις τελευταίες βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας συνδεδεμένης με τον πρωτογενή τομέα καθώς και μιας συνεχώς μειούμενης καλλιέργειας, σημαντικής για τη χώρα μας, πρωτίστως για την αυτάρκεια σε ένα βασικό προϊόν διατροφής.»