Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες περιπέτειες για το ΔΣ Αλεξανδρούπολης – Άκυρο προεδρείο, Επιτροπές

Της Κικής Ηπειρώτου

Με το «αριστερό» ξεκινά η νέα θητεία της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης, μετά και τη χθεσινή, επίσημη ανάρτηση της –αναμενόμενης- απόφασης του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιου Καρούντζου, με την οποία ακυρώνεται όλη η εκλογική διαδικασία της Κυριακής 7/9, από την οποία αναδείχθηκαν τα μέλη του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, όπως και τα μέλη της επιτροπής οικονομικών και ποιότητας ζωής. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο είναι ‘ακέφαλο’, οι δυο επιτροπές άκυρες, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να πρέπει να επαναληφθεί, χωρίς τη συμμετοχή των συμβούλων που βρίσκονται σε αργία.
Πρώτη συνέπεια από την εξέλιξη αυτή η ακύρωση των δύο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου που είχαν προγραμματιστεί, μία για χθες το απόγευμα και μία για αύριο Τετάρτη. Η νέα συνεδρίαση-ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 21/9, στις 11 το πρωί, σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε προς τους δημοτικούς συμβούλους, χθες το μεσημέρι, ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Φαλέκας.
Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας της αργίας, στην οποία έχουν τεθεί δημοτικοί σύμβουλοι λόγω της υπόθεσης των απευθείας αναθέσεων στην ΑΝΕΤΑ, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, δεν μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ούτε να αναλαμβάνουν αξιώματα. Ωστόσο, μετά από πρόταση του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, το σώμα δέχθηκε να ψηφίσει για πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τον Θεόδωρο Αγγλιά, ο οποίος βρίσκεται σε αργία, όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, ψήφισαν και ψηφίστηκαν ως μέλη στις επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής.

Όπως είχε σχολιάσει μετά την εκλογή του, απαντώντας σε ερώτησή μας ο κ. Αγγλιάς, «ενδέχεται όσοι είμαστε σε εκκρεμότητα να τεθούμε σε αργία η οποία θα είναι προσωρινή. Μετά τη δίκη, για την οποία προσωπικά θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν απαλλαγές, επανερχόμαστε στη θέση μας ως μηδέποτε τιθέντες σε αργία. Ο δήμαρχος είχε αυτή την έγνοια, αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, για τη συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου, θεώρησε πως πρέπει να μπει σε μια ροή ούτως ώστε και μια πολύ μικρής διάρκειας αντικατάστασή μου να μην επιφέρει ανωμαλίες και δυστοκίες στη συγκρότησή του. Θα υπάρξει ένα μικρό πρόβλημα, πιστεύω όμως ότι τάχιστα με την εκδίκαση της υπόθεσης για τη διεκπεραίωση της και το τελείωμά της».

Στην απόφαση Καρούντζου, αναφέρεται ακόμη ότι θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία αναφορικά με τα μέλη των επιτροπών οικονομικών και ποιότητας ζωής, «…αφού δεν έχει εκλεγεί νομίμως το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και θα πρέπει να προεδρεύσει εν συνεχεία της συνεδριάσεως για την εκλογή των μελών των ανωτέρω επιτροπών, δεν είναι νόμιμη η συνέχιση της διαδικασίας, και επομένως η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθίσταται αυτοδικαίως μη σύννομη».

Όπως αναμενόταν, το πανηγυρικό κλίμα, η διάθεση συναίνεσης της αντιπολίτευσης και η συγκίνηση των εκλεγέντων, δεν ήταν τελικά αρκετά για να παρακαμφθούν όσα ορίζει ο νόμος για τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, αφού τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου από τη διαδικασία της 7ης Σεπτεμβρίου στάλθηκαν για έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η υπηρεσία, με απόφασή της στις 12/9 ακύρωσε τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, ορίζοντας την επανάληψη της διαδικασίας, «σε ειδική συνεδρίαση την πρώτη Κυριακή, πέντε (5) μέρες μετά την παραλαβή της ακυρωτικής απόφασης».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ