Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Τάφροι για την ευλογιά.... Προληπτικά μέτρα ... Ένα χρόνο μετά

Της Κικής Ηπειρώτου

Ένα μέτρο που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για την αντιμετώπιση των ζωονόσων στο μέλλον υιοθετεί η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την εξασφάλιση 150.000 ευρώ για τη δημιουργία νέων ή συντήρηση ήδη υφιστάμενων απολυμαντικών τάφρων στον Έβρο. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων στην περιοχή μας, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου τους λόγω της ευλογιάς, είναι ότι το πραγματικό ζητούμενο είναι τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την επόμενη μέρα της κτηνοτροφίας, κι όχι η εκ των υστέρων λήψη προληπτικών μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο ως τον Ιανουάριο του 2014 θανατώθηκαν 8.669 ζώα στον Εβρο, εκ των οποίων τα 4.059 ήταν στη νότια πλευρά του νομού. Σήμερα το πρόβλημα έχει πάρει σοκαριστικές διαστάσεις, αφού εκδηλώνονται διαρκώς νέες εστίες μόλυνσης. Χαρακτηριστικό της εξέλιξης της νόσου είναι ότι μέσα σε περίπου 3 μήνες, λόγω της ευλογιάς, έχουν θανατωθεί τουλάχιστον 17.000 αιγοπρόβατα!

Η απόφαση με την οποία ευρέθησαν και δεσμεύονται άμεσα πιστώσεις για την κατασκευή ή τη συντήρηση 6 απολυμαντικών τάφρων τροχών οχημάτων στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, συνολικού Προϋπολογισμού 147.452,69 €. υπεγράφη χθες από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργο Παυλίδη. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, «με την απόφασή του αυτή επιλύεται χρόνιο θέμα που αφορά την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς. Οι σχετικές λοιπές αποφάσεις κατασκευής δρομολογούνται εντός της εβδομάδας».
Αναλυτικά, τα έργα που προβλέπονται:  

Α/Α
ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ
ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΠΡΟΥΠ/ΜΟΣ
1
Κατασκευή απολυμαντικής τάφρου τροχών οχημάτων περιοχής φυλακίου Εγνατία
Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Έβρου
24.577,56 €
2
Κατασκευή απολυμαντικής τάφρου τροχών οχημάτων περιοχής πρώην φυλακίου Καραγώγου
Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Έβρου
24.581,07 €
3
Κατασκευή απολυμαντικής τάφρου τροχών οχημάτων περιοχής Δ.Δ.. Βρυσούλας
Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Έβρου
24.581,07 €
4
Κατασκευή απολυμαντικής τάφρου τροχών οχημάτων περιοχής Δ.Δ. Μοναστηρακίου
Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Έβρου
24.554,36
5
Κατασκευή απολυμαντικής τάφρου τροχών οχημάτων περιοχής Δ.Δ. Μάνδρας
Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Έβρου
24.577,56 €
6
Επισκευή – Συντήρηση απολυμαντικών τάφρων τροχών οχημάτων περιοχών Μικρού Δερείου και Πυλαίας

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Έβρου
24.581,07 €

«Τέτοια μέτρα είναι κοροϊδία, ζητούμε πρόγραμμα για την επόμενη μέρα»

Το θέμα συζητήθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο, στην οποία συμμετείχαν οι τρεις υφυπουργοί και βουλευτές Εβρου, ο Γιώργος Ντόλιος, Εσωτερικών, ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Παιδείας, και ο Ακης Γεροντόπουλος, Εξωτερικών, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης Κώστας Δουνάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής κ.ά.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε πως η εξαγγελία Κουκουλόπουλου για τη δημιουργία και συντήρηση των απολυμαντικών τάφρων προκάλεσε ένταση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αφού, όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που παίρνεται με τεράστια καθυστέρηση και που αφορά, πλέον, μόνο στην αντιμετώπιση των ζωονόσων στο μέλλον. Η μεγάλη έγνοια των κτηνοτρόφων της περιοχής είναι η επόμενη μέρα.

«Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της νόσου, κι ενώ στις Φέρες ειδικότερα έχουμε θανατώσει το 90% του ζωικού κεφαλαίου μας, ο υπουργός μας είπε να κάνουμε τάφρους. Είναι ξεκάθαρη κοροϊδία. Αυτό το μέτρο δεν είναι το πρωτεύον αυτή την στιγμή. Βεβαίως, είναι κάτι θετικό, που θα βοηθήσει για την αντιμετώπιση της επόμενης ζωονόσου, το θέμα όμως είναι τι κάνουμε τώρα. Τι κίνητρα θα δοθούν και τι μέτρα θα ληφθούν για την επόμενη μέρα, για να μπορέσει ο κτηνοτρόφος να βρει την ψυχολογία και τα μέσα για να ξεκινήσει από την αρχή. Ζητούμε ένα πρόγραμμα που θα βάλει επιτέλους τέλος στην ευλογιά και θα οδηγήσει στην πλήρη αποκατάσταση των κοπαδιών».