Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Βαρύ το χτύπημα της κρίσης στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης - Τί ζήτησε ο Παυλίδης από τη ΔΕΘ

Βαρύ ήταν το χτύπημα της κρίσης στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος ανέπτυξε χτες σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, την στρατηγική που θα υλοποιήσει για την οικονομική αναδιάρθρωση της περιοχής.
Όπως επισήμανε ο κ. Παυλίδης, το 2011 η πτώση του ΑΕΠ στην επικράτεια ήταν 5% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9,6%. Συνολικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έφτασε το 25%.
Τόνισε, δε, ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που φτάνει το 30%, ενώ έντονη είναι η αποβιομηχάνιση, καθώς, από τις 100 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στην ΒΙ.ΠΕ. Ροδόπης, έχουν απομείνει 7.
Ο κ. Παυλίδης επισήμανε ότι στον πυρήνα της στρατηγικής για την οικονομική και αναπτυξιακή αναδιάρθρωση της περιοχής βρίσκεται ο τουρισμός και αυτό θα γίνει ορατό και στον σχεδιασμό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020.
Πρόσθεσε, ότι στα βόρεια σύνορα της περιφέρειας υπάρχουν πάνω από 50 εκ. δυνητικοί επισκέπτες και καταναλωτές, η πρόσβαση των οποίων έγινε ευκολότερη χάρη στους νέους οδικούς άξονες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας του δρόμου Κομοτηνή-Νυμφαία-Μάκαζα, σημειώθηκαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια διελεύσεις.
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις χρυσού, ο κ. Παυλίδης επισήμανε ότι “είμαστε αντίθετοι σε ό,τι βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον. Ερωτηθείς σχετικά με την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ αεροδρομίων και λιμανιών σημείωσε ότι “δεν ξεκινάμε από στείρα άρνηση”.
Ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε ρυθμιστικές και φορολογικές διαρθρώσεις, καθώς, όπως είπε, ασκούν πιέσεις στην ανάπτυξη τα φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία.

“Εγκλωβισμένα” 20 δισ. ευρώ

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε και στα κοιτάσμα ζεόλιθου της περιοχής, κάνοντας λόγο για πλούτο πάνω από 20 δισ. ευρώ, που είναι εγκλωβισμένος στη γραφειοκρατική νομοθεσία. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα.
Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου μίλησε η Σάνη Καπράγκου, από την ομάδα του Νίκου Λυγερού. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι τα κοιτάσματα είναι 100 εκ. τόνοι και η αξία του ζεόλιθου αποτιμάται προς 300 ευρώ τον τόνο.
Την 1η Ιουλίου ο δήμος Αλεξανδρούπολης έδωσε άδεια σε εταιρία να εκπονήσει τεχνική μελέτη στο κοίτασμα στην περιοχή Κόκαλο, στα Πετρωτά του Έβρου.

agelioforos.gr