Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Συμμαχία ΔΠΘ και ΟΚΑΝΑ

Μία συνεργασία με σημαντικές προοπτικές εγκαινίασαν Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ΟΚΑΝΑ, με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν στην Κομοτηνή. Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι η υλοποίηση, ανάπτυξη και διεξαγωγή ερευνών που αφορούν στην πρόληψη, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των εξυπηρετούμενων από τον ΟΚΑΝΑ στη Θράκη, την ευαισθητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των κατοίκων για την πρόληψη από διάφορες εξαρτήσεις αλλά και τη συνεργασία σε εκπαιδευτικά και μεταπτυχιακά προγράμματα για τους φοιτητές του Δ.Π.Θ. και τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης.
Μάλιστα, , για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των επιμέρους δράσεων μεταξύ των δύο φορέων, προβλέπεται η σύσταση Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης αποτελούμενη από εκπροσώπους του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. και εκπροσώπους του ΟΚΑΝΑ.
Την προγραμματική συμφωνία μεταξύ του ΔΠΘ και του ΟΚΑΝΑ, την πρώτη που συνάπτει ο Οργανισμός με εκπαιδευτικό ίδρυμα, υπέγραψαν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ κ. Μιχαήλ Κατρίνης, οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα βελτιώσει τις δομές και των δύο φορέων επεκτείνοντας τις και στο εξωτερικό.
Μάλιστα, ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι η υπογραφή αυτή σηματοδοτεί μια νέα μέρα για τον Οργανισμό, ανοίγοντας για πρώτη φορά ένα πεδίο πολύπλευρη επιστημονικής, εκπαιδευτικής αλλά και θεραπευτικής προσέγγισης.
Ευχαρίστησε δε τον κ. Καραμπίνη, ο οποίος αγκάλιασε το επιχείρημα με θέρμη, αλλά και τον αντιπρύτανη κ. Παντελή Μπότσαρη και τον καθηγητή κ. Πολύζο σημειώνοντας πως με αυτή τη συνεργασία μπαίνουν οι βάσεις για να γίνει το Δημοκρίτειο κέντρο αναφοράς του ΟΚΑΝΑ στην ευρύτερη Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και διακρατικά σε θέματα τόσο της πρόληψης, όσο επανένταξης και θεραπείας των εξαρτήσεων.
Αφορμή για τη συνεργασία ήταν η ύπαρξη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στην Κομοτηνή, το οποίο θεωρεί από τα πλέον κατάλληλα για να παρέχει τεχνογνωσία αλλά και εκπαίδευση σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό αλλά και σε διάχυση επιστημονικής πληροφορίας. Για αυτό και προσβλέπουν σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και με τις όμορες χώρες μέσα από υλικό το οποίο προέρχεται τόσο από τις δομές και τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ αλλά και μέσα από το τμήμα κοινωνικής διοίκησης και συνολικά τα άλλα τμήματα του πανεπιστημίου, δημιουργώντας και μεταπτυχιακά προγράμματα αποκλειστικά για τις εξαρτήσεις ώστε τα στελέχη να έχουν μια διαρκή και έγκαιρη εκπαίδευση και κατάρτιση, μια διάχυση της πληροφορίας στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στον φοιτητικό πληθυσμό αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία καθώς και ενημέρωση για τις δράσεις που αναπτύσσονται και στις υπόλοιπες χώρες, μιας και η περιοχή μας, λόγω της θέσης της, αποτελεί ένα κόμβο διακίνησης.
Με τη σειρά του ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή για το ίδρυμα την έναρξη της συνεργασίας αυτής και αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής του ιδρύματος πέραν της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και σε όλο τον κοινωνικό χώρο που αναπτύσσεται.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δράσεις αυτές που θα αναπτύξει το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, «δεν θα μείνουν μόνο στο επίπεδο της ΑΜ-Θ αλλά τα αποτελέσματά τους θα έχουν την ικανότητα να διαχυθούν και στις όμορες πόλεις και να βρουν εφαρμογές και εκεί με ευρύτερες συνεργασίες».
«Στόχος μας» δήλωσε χαρακτηριστικά «είναι πρώτα να αναπτύξουμε τα κατάλληλα εργαλεία έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το έντονο κοινωνικό πρόβλημα αλλά όχι να παραμείνουμε μόνο στα όρια που αναπτύσσεται και δραστηριοποιείτε το ΔΠΘ, στην ΠΑΜ-Θ αλλά και σε όμορες χώρες. Τόσο οι υποδομές μας όσο και το ανθρώπινο δυναμικό μας, σε συνεργασία με το πολύ πιο εξειδικευμένο προσωπικό και εμπειρία του ΟΚΑΝΑ, θα έχει ένα πολύ χρήσιμο κοινωνικά αποτέλεσμα. Θα κοιτάξουμε να εντοπίσουμε και να δημιουργήσουμε δράσεις που θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν την ικανότητα των ανθρώπων που διαχειρίζονται αυτά τα προγράμματα. Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα με τη συνδρομή και της ιατρικής σχολής όπου κριθεί απαραίτητο.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
(πληροφορίες από Ελεύθερο Βήμα και Παρατηρητή της Θράκης)