Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Σταθερά τα δημοτικά τέλη στο δήμο Αλεξανδρούπολης, μείωση στο δήμο Ξάνθης

Της Κικής Ηπειρώτου

Τη μη αύξηση, αλλά ούτε και τη μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2015 αποφάσισε κατά πλειοψηφία και θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης η Οικονομική Επιτροπή του δήμου σε πρόσφατη συνεδρίασή της. Επί του θέματος, το μέλος της επιτροπής και εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Φανή Τρέλλη κατέθεσε πρόταση αύξησης των τελών για μεγάλες επιχειρήσεις του δήμου και μείωσης ή ακόμη και κατάργησης για συμπολίτες μας σε ανάγκη, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2015 τα έσοδα της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Φωτισμού θα είναι 4.728.565, ενώ τα έξοδα προϋπολογίζονται σε 4.669.433 €. Μέσα από μία διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων προκύπτει πλεόνασμα 59.131 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,12%. Έτσι, η υπηρεσία εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο, που άμεσα θα συνεδριάσει για το θέμα, τη μη αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού από 1/1/2015.
Ωστόσο, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, το μέλος της επιτροπής κα Φανή Τρέλλη καταψήφισε την εισήγηση της επιτροπής και εισηγήθηκε τα παρακάτω:
Αύξηση των τελών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης για μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στα όρια του Δήμου, μείωση των τελών για μισθωτούς – αυτοαπασχολούμενους και άμεση κατάργησή τους για φτωχούς και ανέργους. Επίσης αύξηση τελών σε νυχτερινά κέντρα, μεγάλα ξενοδοχεία ,
εμπορικούς ομίλους Τράπεζες κ.λ.π.. καθώς και άμεση κατάργηση τελών καθαριότητας και φωτισμού για ανέργους και φτωχούς συνταξιούχους – μισθωτούς.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενέστερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2013 η δημοτική αρχή προχώρησε στη μείωση των τελών ύδρευσης, σε ποσοστό από 10% έως 36,67%.

Μείωση στο δήμο Ξάνθης

Την απόφαση να μειωθούν κατά 20% όλα τα δημοτικά τέλη για τους ευπαθείς και άπορους κατοίκους του Δήμου Ξάνθης έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με το thrakitoday.com
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγκρισης των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, οι οποίες προέβλεπαν την παραμονή των τελών στα ίδια επίπεδα με πέρσι, προτάθηκε από πλευράς της αντιπολίτευσης να βρεθεί ένας τρόπος μείωσης των τελών για τους ανέργους και άπορους δημότες.
Παρεμβαίνοντας ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος υιοθέτησε την πρόταση, ζητώντας να ληφθεί απόφαση περί μείωσης των δημοτικών τελών κατά 20% σε όσους δημότες είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Όπως ήταν φυσικό η πρόταση βρήκε σύμφωνο το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ όπως επισημάνθηκε πρακτικά δημιουργείται ένα “κοινωνικό τιμολόγιο” του Δήμου το οποίο ίσως μπορεί να εφαρμοστεί και στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ξάνθης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ