Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Το Υπουργείο Υποδομών …. Θυμήθηκε αποζημιώσεις σε πολίτες… 15 χρόνια μετά!

Της Κικής Ηπειρώτου

Το ποσό του 1.306.622 ευρώ ενέκρινε με απόφασή του στις 21/11/2014 το τμήμα απαλλοτριώσεων του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που κατέλαβε για την εξυπηρέτηση διαφόρων αναγκών της η Εγνατία Οδός, από το 2000.
Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση των δικαιούχων, οι οποίοι περιμένουν εδώ και χρόνια να δικαιωθούν. Σχεδόν 15 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Εγνατία Οδός Α.Ε. επέλεξε να καταλάβει μία σειρά ακινήτων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δημιουργήσει υποδομές απαραίτητες για τις εργασίες της στην περιοχή.
Ειδικότερα, επρόκειτο για μία περιοχή συνολικής έκτασης 34 στρεμμάτων, που σχηματίζει ένα τρίγωνο που περικλείεται από τρεις οδούς: βόρεια την Εγνατία Οδό, ανατολικά τον δρόμο του κόμβου της Εγνατίας και νοτιοδυτικά την οδό Αλεξανδρούπολης - Κίρκης. Ήδη, από το 1999, η Εγνατία οδός Α.Ε. επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο για να εγκαταστήσει το Περιφερειακό Κέντρο Διοίκησης Αυτοκινητόδρομου (ΠΚΔΑ) και μάλιστα επειδή το χρειαζόταν άμεσα ως «στρατηγείο» για την εκτέλεση των έργων, κατέλαβε τα ακίνητα από το έτος 2000 με τον ισχυρισμό ότι δικαιούται να καταλάβει εκ των προτέρων την έκταση με τον θεσμό της επίταξης, με σκοπό εν συνεχεία να προβεί τάχιστα στην απαλλοτρίωσή τους και την πλήρη αποζημίωση των ιδιοκτητών σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο.
Έχοντας λοιπόν από τότε στην αποκλειστική της διάθεση την χρήση των εκτάσεων αυτών, τις εκμεταλλεύθηκε για τη συγκέντρωση υλικών, για την στάθμευση των οχημάτων της (όρχο), για την εγκατάσταση των γραφείων της, κατασκευή αποθηκών κλπ. Πέρασαν άλλα 7 χρόνια για να εκδοθεί η
ΚΥΑ για τις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις (Απρίλιος 2007).
Ακολούθησαν οι έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών των εν λόγω εκτάσεων, αφού πέρα από την πολυετή καθυστέρηση, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, με υπουργό τότε τον κ. Σουφλιά, εξέταζε το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την απαλλοτρίωση και να επιστρέψει τις εκτάσεις στους ιδιοκτήτες, μετά από 10 χρόνια. Αυτό, όπως επεσήμαναν με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, θα ήταν απαράδεκτο, αφού οι εκτάσεις μετά από τις παρεμβάσεις της Εγνατίας και το πέρασμα του χρόνου θα είχαν χάσει μεγάλο ποσοστό της αξίας τους. Με ανακοίνωσή τους μάλιστα τότε δήλωναν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, με αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων κτλ…
Τελικώς, περίπου 15 χρόνια μετά, με απόφασή του, το τμήμα απαλλοτριώσεων του υπουργείου Υποδομών, εγκρίνει κονδύλι ύψους 1.306.622 ευρώ για τις αποζημιώσεις των δικαιούχων, όπως αυτές ορίστηκαν από απόφαση του Εφετείου Θράκης. Μετά από μία σειρά διαδικασιών που πρέπει να γίνουν από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων και που αναφέρονται στην απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση των προσώπων που αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι.

Δημοσιευθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ